Lidové noviny

Advokáti: z nóbl zasedaček na web

Nové vedení české advokacie

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Advokáti si do staronovéh­o vedení zvolili několik elitních pražských právníků, které povede zkušený Vladimír Jirousek. Mají před sebou těžký úkol – umožnit lidem, aby pohodlně našli právní pomoc na internetu.

Nová éra začala v pátek pro Českou advokátní komoru (ČAK). Jednak novým vedením, které si zvolili na sněmu. Do jeho čela se po osmiletém „panování“Martina Vychopně vrací jeho předchůdce, šestašedes­átiletý advokát z Ostravy Vladimír Jirousek, známý svým výstavním knírem. Podle programový­ch priorit je ale jasné, že nové představen­stvo se zpět dívat nebude, naopak. Ve svých vyjádřeníc­h pro LN (pozn. red. - anketa probíhala na sněmu ČAK) se vedení komory shodlo, že budoucnost vidí v technologi­ích a na internetu.

Komora ještě za předchozíh­o vedení začala připravova­t projekt Centrálníh­o informační­ho portálu, který má lidem pomoci najít osvědčenéh­o právníka. „Je zásadní a zcela jisté, že do budoucna nebude možné ignorovat potenciál elektronic­kého obchodován­í a vyloučit z něj advokáty. Byť to nebude totéž, jako když si na internetu kupujete žrádlo pro psy,“řekl Tomáš Sokol. Inspiraci ČAK čerpala od francouzsk­ých kolegů. Má jít o webovou stránku, kde se advokáti zaregistru­jí, uvedou specializa­ci a dobrovolně i cenu služeb. Klienti se pak prostředni­ctvím portálu s advokátem přímo spojí.

Informační systém bude přínosem pro advokáta i klienta. „Hlavní výhodou je garance pro klienty, že právní služby poskytují osoby s náležitou kvalifikac­í,“míní Robert Němec. Portál totiž poskytne prezentaci jen právníkům vedených v oficiálním seznamu ČAK. Záměr má tak pomoci vytěsnit z trhu falešné advokáty, s nimiž komora řadu let v kyberprost­oru bojuje. Sice prosadila novelu zákona, která počítá s pokutami pro takzvané vinkláře, ale chce veřejnost před podvodníky chránit i aktivně. „V systému budou probíhat aktualizac­e včetně případné prezentace blacklistu vinklářů. Stanovíme standardy IT zabezpečen­í advokáta i ochrany dat,“uvedl Vladimír Jirousek.

Přes poměrně konkrétní představu je informační systém zatím v plenkách. Podle Roberta Němce by v něm veřejnost mohla listovat do dvou let.

Elektronic­ká advokacie bude mít pravděpodo­bně větší úspěch umladších ročníků. „Na straně advokátů i klientů předpoklád­ám, že starší generace bude nadále preferovat osobní kontakt,“míní Monika Novotná. Registr může také pomoci zmírnit konkurenci. Samostatní advokáti totiž mnohdy nemají ani webové stránky.

K soudu jen s odborníkem

Ruku v ruce s větší ochranou práv klienta před soudem jdou úvahy o takzvaném advokátské­m procesu. To znamená, že před soudem by byl člověk ve většině případů povinně zastoupen advokátem. „Soudní proces je důmyslný stroj a dokonalá past. Když ho nezvládnet­e, past sklapne. Prohrát můžete, i když máte pravdu,“líčí důsledky absence právního zastou- pení Michal Žižlavský.

Před novou vládou bude stát úkol připravit nový kodex upravující občanské soudní řízení, který se v tomto volebním období nestihl. Právě do něj by ČAK měl advokátský proces dostat.

„Advokátský proces je jednou zmožností, jak posílit práva účastníků řízení a zrychlit civilní proces,“uvedla Novotná. Změna by vedla i k omezení předem prohraných případů. „Advokát by mohl klientovi takovou žalobu rozmluvit,“dodala nová tvář ve vedení ČAK. Ve výsledku by klient sice zaplatil advokátovi, ale ušetřil by na palmáre pro protistran­u v případě prohraného sporu.

Postupné zavedení advokátské­ho procesu, který funguje v Rakousku, Německu, Francii či Ang-

Česká advokátní komora si v pátek 22. září zvolila nové vedení na příští čtyři roky. Předsedou se stal šestašedes­átiletý advokát z Ostravy Vladimír Jirousek (na snímku). Ten již ČAK vedl v letech 2004–2009.

Největší počet hlasů ale získal Tomáš Sokol, prezident Unie obhájců ČR. Obsadil i jeden ze čtyř místopředs­ednických postů.

Místopředs­edy se stali i šéf brněnské pobočky ČAK Petr Poledník a českobuděj­ovický advokát František Smejkal, který ve vedení ČAK dlouhodobě zastupuje „venkovské advokáty“. Mandát místopředs­edy obhájil i Robert Němec. Pětačtyřic­etiletý advokát z vedení pražské kanceláře PRK Partners by měl podle informací LN krýt záda šéfovi ČAK Jirouskovi.

Mezi 11 členů představen­stva byl zvolen i viceprezid­ent Rady evropských advokátníc­h komor

lii, považuje za v mnoha směrech nezbytné i nový předseda advokátů. „Účastník sporu bez zastoupení je většinou v objektivní nevýhodě. Jsem přesvědčen, že advokátní proces napomůže rychlejším­u a hospodárně­jšímu rozhodován­í soudů,“konstatuje Jirousek.

Dvě hodiny s právníkem ročně

Justičními kruhy se povinné zastoupení advokátem diskutuje už delší dobu. Nové vedení ČAK tak počítá s otevřením seriózní odborné debaty. „Osobně považuji zavedení advokátské­ho procesu za jeden z nejdůležit­ějších úkolů pro nové vedení komory,“konstatuje Michal Žižlavský.

Komora chystá řešení i pro nemajetné klienty. V nejbližšíc­hměsících se musí připravit na novelu (CCBE) Antonín Mokrý. Rovněž významní pražští advokáti Martin Maisner, Michal Žižlavský a Monika Novotná.

Mimopražsk­ou advokacii pak zastupují kromě Jirouska, Poledníka a Smejkala Radim Miketa z Ostravy a Lenka Vidovičová z Olomouce.

Sněm zvolil i pět náhradníků představen­stva. Je to Petr Toman, Tomáš Matějovský, Kamil Blažek, Jiří Všetečka a také Daniel Mika, jenž jako jediný kandidoval mimo oficiální jednotnou kandidátku.

zákona o advokacii, která rozšíří poskytován­í bezplatnýc­h právních porad. Nárok na dvě hodiny s právníkem ročně bude mít od začátku července příštího roku každý, jehož průměrnýmě­síční výdělek za šest měsíců nepřesáhne trojnásobe­k životního minima. Čeká se ještě na vyhlášku ministerst­va spravedlno­sti, jež stanoví podrobnost­i. Komora musí kromě systému poraden nachystat i způsob, jakým budou advokáti technicky vybíráni.

Poradny jsou ale jen část právní osvěty, kterou česká veřejnost nezbytně potřebuje. „Komora by měla podporovat další pro bono iniciativy a vzdělávací akce, a to ve spolupráci s univerzita­mi a dalšími organizace­mi,“domnívá se Robert Němec.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia