Lidové noviny

Byla to náhoda, míní policie

- JAN HORÁK

Sobotní pád Jana Třísky z Karlova mostu byl nešťastná náhoda, uvedl včera mluvčí pražské policie. Kriminalis­té tak rozptýlili spekulace o sebevraždě, jež se v souvislost­i s Třískovým skonem začaly šířit.

PRAHA „Z dosud provedenéh­o vyšetřován­í zatím vyplývá, že šlo o nešťastnou náhodu, nikoli cílené jednání osmdesátil­etého muže,“sdělil serveru Lidovky.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Jan Tříska podle informací serveru Lidovky.cz seděl u sousoší sv. Norberta, jež se vypíná nad sedmým pilířem mostu směrem od Staroměsts­ké mostecké věže.

„Pán z ochranky k němu došel a požádal ho, aby slezl dolů. Pan Tříska se zeptal proč. Ochranka mu na to řekla, že to je národní kulturní památka. Pan Tříska seskočil dolů, omluvil se a naprosto v klidu odešel pryč,“řekl Roman Kotrč ze sdružení výtvarníků Karlova mostu, které zajišťuje mimo jiné bezpečnost na této turistické trase.

Pak se ale k soše vrátil a znovu se posadil na zídku mostu. Na nebezpeční pádu ho upozornila i kolemjdouc­í žena. „Seděl čelem k vodě, což lidé tady dělají málokdy. A ani jeden ho nepoznal. Ochrance se omluvil, že nevěděl, že se na tom sedět nemá,“sdělila serveru Lidovky.cz pod zárukou anonymity jedna ze svědkyň. Pár minut po rozmluvě s ochrankou už byl Tříska ve vodě. Jak přesně spadl, zatím není jasné. Lidé z mostu i ze břehu volali na proplouvaj­ící lodě, aby přerušily plavbu a kdokoliv z posádky muži pomohl. První výletní loď kolemmísta jen proplula, volání lidí z mostu zaznamenal až druhý projíždějí­cí parník. Loď zamířila k Třískovi, dva z cestujícíc­h pak pro něj skočili do vody.

„Pád jsem neviděla, pouze už plavat tělo ve Vltavě a volala jsem 155. Pak jsme se snažili upozornit lodě máváním, pískáním a voláním o pomoc,“řekla serveru Lidovky.cz žena, která na místo zavolala záchrannou službu.

K tragédii došlo v sobotu kolem 16. hodiny, záchranka přijala tísňový hovor v 16.02. „První posádka byla na místě za šest minut od přijetí tísňové výzvy,“sdělila serveru Lidovky.cz mluvčí Zdravotnic­ké záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová.

Tříska měl začít s natáčením

„Po vytažení z vody nejevil známky života. Lidé, kteří ho z vody vytáhli, ho proto resuscitov­ali za pomoci rad operátora záchranné služby. Když ho záchranáři přebírali, měl již obnovenou srdeční funkci,“uvedla už v sobotu mluv- čí pražské záchranky Poštová. Záchranáři poté pacienta uvedli do umělého spánku, zajistili mu dýchací cesty a převezli do Ústřední vojenské nemocnice. Jan Tříska však zraněním, jež utrpěl po pádu, podlehl, zemřel v noci z neděle na pondělí.

Kriminalis­té se obrací na veřejnost s prosbou o jakékoli informace. Shání vyjádření všech, kdo se v sobotu kolem šestnácté hodiny vyskytoval­i na Karlově mostě a v jeho okolí nebo jeli kolem výletní lodi a ideálně fotografov­ali nebo si pořizovali videozázna­m, případně byli přímo svědky osudné události. Práci policie při objasňován­í tragédie na Karlově mostě dozoruje Obvodní státní zastupitel­ství pro Prahu 1, žalobci ale žádné informace uvolnit nechtějí. „Státní zastupitel­ství vykonává ve věci dozor nad zachováván­ím zákonnosti v přípravném řízení, žádné bližší informace k této věci ale nebudu s ohledem na stadium řízení poskytovat,“sdělil serveru Lidovky.cz šéf úřadu Jan Lelek.

V pondělí se přitom mělo rozjet natáčení filmu Na střeše režiséra Jiřího Mádla, Tříska byl obsazen do hlavní role. „Několikrát mi říkal, že vždycky před natáčením chodí čerpat sílu a prosit o štěstí na Karlův most, kde sahá na sochy,“řekl v neděli České televizi Mádl. Tříska se podle něj na natáčení filmu těšil, absolvoval i kostýmovou zkoušku.

„Když se člověk v určitém věku dívá dlouho do vody, tak ho to trochu omámí. Karlův most má ještě tu vlastnost, že působí velice magneticky. Lidí, kteří mají potřebu s tím mostem komunikova­t, je celá řada,“dodává Kotrč. „A jestli jsem to dobře pochopil, i pan Tříska tam chodil meditovat. Když jsem se bavil s lidmi, co pana Třísku znají, tak to opravdu žádná sebevražda nebyla. Spíš se mi zdá, že se malinko přecenil.“

 ?? Včera na místě Třískova pádu. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Pieta na Karlově mostě.
Včera na místě Třískova pádu. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Pieta na Karlově mostě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia