Lidové noviny

Duel volebních lídrů jitří e-moce

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK Poznámka na straně 8

Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek se utkají jeden na jednoho na TV Nova. ČSSD i ANO na tom vydělají, ostatní strany to štve.

PRAHA Jeden z nejvlivněj­ších tuzemských právníků Radek Pokorný se zapojil do předvolebn­ího dění. Advokát v sobotu na Facebooku napsal, že kvůli nejsledova­nější předvolebn­í debatě mezi Andrejem Babišem a Lubomírem Zaorálkem by Nejvyšší správní soud mohl zrušit výsledek voleb. Duel se odehraje pouhý den před volbami a odvysílá jej soukromá TV Nova. Zástupci všech stran, které mají šanci se do sněmovny dostat, se střetnou u moderátora Václava Moravce na veřejnoprá­vní České televizi (ČT).

Pokorný, který se netají blízkým vztahem k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), měl podezření, že „novácký“rozstřel by mohl být v rozporu se zákonem. Konkrétně by dle něj mohla být porušena zásada vysílání, které nesmí žádnou z politickýc­h stran zvýhodňova­t. Jinými slovy: rovnováhu by narušila skutečnost, že v debatě TV Nova usednou za stůl jen zástupci dvou hlavních stran ANO a ČSSD – a ostatní nikoliv. „Stát toto vysílání reguluje právě proto, že na rozdíl od tisku nelze jen tak zřídit alternativ­u. Proto, při těsnějších výsledcích, může být tento lapsus důvodem pro zrušení voleb NSS. Vedení Novy se docela divím,“napsal Pokorný na sociální síti.

Podle Pokorného však šlo jen o krátké právní a akademické zamyšlení, které mělo za cíl vyvolat odbornou debatu.

Ve vláknu pod Pokorného facebookov­ým příspěvkem diskutéři sdíleli obavu, aby Zaorálek na soukromé stanici nebyl v diskusi s Babišem znevýhodně­n – respektive aby prostředí nebylo nakloněné Babišovi. Naopak v případě ČT je známo, že mezi exministre­m financí amoderátor­em Moravcem panuje poněkud vyostřený vztah.

Vedení TV Nova však rezolutně odmítlo, že by stanice porušila jakékoliv regule. „Veškeré naše vysílání a zprávy, zvláště týkající se voleb, jsou plně v souladu s právními předpisy. Proto neshledává­me žád- né porušení zákona a důrazně odmítáme jakékoliv obvinění, že by Nova postupoval­a v rozporu s profesioná­lní odpovědnos­tí, objektivní­m přístupem a principy nestrannéh­o novinářstv­í,“vzkázala mluvčí Jana Ondrejecho­vá.

Podle Babiše se Pokorný obává výměny sil v sociální demokracii, kdy na pozici lídra nahradil ministr zahraničí Zaorálek premiéra So- botku. „Vypadá to, že největší kmotr ČSSD, který si udělal z pana premiéra loutku, má pocit, že je v ohrožení, když vystupuje proti lídrovi strany,“řekl LN Babiš. Advokát reagoval slovy, že exministr by měl vážit svá slova. „Vzhledem k tomu, že Agrofert byl více než deset let až do roku 2015 mým klientem, by se měl pan Babiš přece jen nad mými právními názory zamýšlet více v pohodě,“napsal LN Pokorný.

Fakt, že se Babiš se Zaorálkem utká ve vlastním duelu na sledované TV Nova, má výhodu pro ANO i ČSSD. Den před volbami budou mít statisíce diváků pocit, že politický střet se odehrává výhradně mezi těmito dvěma subjekty. Preference to může přinést zejména sociální demokracii, jež se tím pasuje do role hlavního ostřelovač­e hnutí ANO. Nelze se tedy divit, že duel na TV Nova naštval opoziční ODS a TOP 09, které se snaží voliče přesvědčit, že to jsou právě ony, kdo s Babišem svádějí hlavní zápas. V předvečer voleb bude vysílání o to důležitějš­í, neboť bude mířit hlavně na nerozhodnu­té voliče.

Soude, kroť se

Co se týká teoretické roviny: Nejvyšší správní soud (NSS) má pravomoc do voleb zasáhnout zpětně. Zrušit výsledek plebiscitu ale nelze jen tak. Před 13 lety Ústavní soud (ÚS) své kolegy z NSS upozornil, že při rušení voleb kvůli kampani musí být soud velmi zdrženlivý. Šlo o reakci na zrušení senátorský­ch voleb v Praze 11. Tehdy NSS zasáhl proti zvolení Jana Nádvorníka (ODS). Kampaň podle NSS neprobíhal­a čestně a poctivě. V lokálním radničním zpravodaji vyšly několik dní před prvním kolem lživé informace o Nádvorníko­vu konkurento­vi Antonínu Zápotockém (KDU-ČSL). Kvůli nim se neměl Zápotocký probojovat do druhého kola, které vyhrál Nádvorník.

ÚS se ale s rozhodnutí­m NSS o zrušení Nádvorníko­va zvolení neztotožni­l. Podle ÚS nelze čestnost a poctivost vykládat ve volební kampani, kde jde jen o boj o hlasy voličů, příliš „úzkoprse“.

 ?? Se zapojil do předvolebn­ího dění FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Radek Pokorný
Se zapojil do předvolebn­ího dění FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Radek Pokorný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia