Lidové noviny

Zvednou se penze i platy

-

PRAHA Průměrný měsíční důchod vzroste od ledna příštího roku o 475 korun. Nařízení o valorizaci včera schválila vláda. Ta zároveň souhlasila i se zvýšením platů zaměstnanc­ů ve veřejné správě a učitelů.

Na konci června Česká správa sociálního zabezpečen­í vyplácela starobní důchod bezmála 2,4 milionu seniorů a seniorek. V průměru pobírali 11 807 korun. Invalidní důchod dostávalo 425 400 lidí a pozůstalos­tní 71 400 dospělých i dětí. Těm všem se od ledna zvednou důchody víc, než byli zvyklí. Za výraznější­m růstem penzí je nový model valorizace. Vláda bude podle nového výpočtu, který se do zákona dostal letos, přidávat poprvé.

Od ledna se penze zvednou o polovinu růstu reálných mezd místo dosavadní třetiny. Kabinet může důchody zvýšit buď podle růstu cen zboží, které pořizují senioři a seniorky, nebo podle růstu cen pro domácnosti. Vybírá vyšší hodnotu.

Pevná část důchodu, která je pro všechny stejná, vzroste z 2550 na 2700 korun. Procentní díl penze, který se stanovuje podle odpracovan­ých let a odvedených částek, se upraví o 3,5 procenta. Stejně – tedy o 3,5 procenta – se zvednou i příplatky k penzi pro odbojáře a pozůstalé po nich. Vedle starobních důchodů vzrostou také invalidní a pozůstalos­tní penze.

Letos v lednu si senioři a senior-

Vláda se včera shodla i na zvýšení rozpočtu vysokých škol. Příští rok dostanou více o tři miliardy.

Původně vysoké školy požadovaly zvýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun, které jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). V pátek oznámily, že pokud jim vláda dá méně než tři miliardy korun navíc, uspořádají v říjnu protesty. ky polepšili v průměru o 309 korun. V roce 2016 se sice penze podle inflace a růstu mezd zvedly jen o 40 korun, k tomu ale přibyl ještě jednorázov­ý příspěvek 1200 korun. Měsíčně si tak minulý rok důchodkyně a důchodci přilepšili celkem o 140 korun.

Dobrá zpráva pro učitele

Vláda včera schválila také nařízení týkající se navýšení platů zaměstnanc­ů ve veřejné správě a členů bezpečnost­ních sborů, a to o deset procent. Učitelé v regionální­m školství dostanou více o 15 procent. Zvýšení platů mají slíbené i vojáci.

„Plníme, co jsme slíbili,“uvedl na Twitteru místopředs­eda ANO a ministr obrany Martin Stropnický.

„Ekonomika roste a bezpečnost­ní sbory si zaslouží spravedliv­ý růst platů. Tarify vzrostou od listopadu o deset procent,“napsal ministr vnitra Milan Chovanec. Dodal, že vláda vrátila bezpečnost­ním sborům všechno, o co byly kráceny v době ekonomické krize. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia