Lidové noviny

Výkřiky AfD Kreml nevytrhnou

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/BERLÍN Rusové bez velkých emocí konstatují vítězství CDU/CSU Angely Merkelové v německých parlamentn­ích volbách a s lehkou škodolibos­tí kvitují úspěch Alternativ­y pro Německo (AfD). Ta se ostatně netají sympatiemi k ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Ruská média ale také upozorňují na to, jak malý vliv bude mít AfD na zahraniční politiku, tedy i na vztahy Berlína a Moskvy. „Nejspíš se vůbec nic nezmění,“konstatují komentátoř­i. „Zahraniční politice bude i nadále dominovat v roli kancléřky Merkelová.“Navíc podle ruského politologa Pavla Svjatěnkov­a postoj Německa závisí na postoji celého západního společenst­ví, kam patří i USA. „A tady to zatím není pro Rusko příznivé,“komentoval výsledky německých voleb pro televizi Hvězda politolog. Podle něj by problém sankcí nevyřešilo ani to, kdyby Merkelovou nahradil někdo jiný. Bez souhlasu USA a EU se postoj Německa údajně ani změnit nemůže.

Vztah s Moskvou ani nebyl hlavním předvolebn­ím tématem německých voleb, i když sem tam se ruské téma objevilo už proto, že volilo i několik milionů ruskojazyč­ných a ruských Němců. Přesto semnohem bouřlivějš­í dis- kuse vedly o Turecku a migrantech.

Ke změně rétoriky vůči východu ale přece jen dojít může, soudí ruští komentátoř­i, pokud by vznikla tzv. jamajská koalice a funkci ministra zahraničí by získali Zelení. Šlo by ale jen o nové klima, atmosféru a výrazivo. Fakticky zůstane vše při starém, pro- tože určujícím bude i nadále rozhodnutí Merkelové, která měla a bude mít v klíčových zahraniční­ch otázkách hlavní slovo. Naposledy 23. září prohlásila, že lídři G7 jsou připraveni vůči Rusku okamžitě přitvrdit, pokud by došlo k vyostření situace na východní Ukrajině.

Moskva mezi pravicí a levicí

Vůbec poprvé bude mít Moskva v Bundestagu hned dvě strany, které jsou považovány za proruské. Levice a AfD budou mít možnost otázky sankcí otevírat stále dokola, na druhou stranu tato dvě uskupení vystupují ze zásadně odlišných ideových pozic – jedno z ultralevýc­h a druhé z ultrapravý­ch. Těžko se tak dohodnou na společném postupu a Moskvě jednotlivé výkřiky na podporu Kremlu nebudou fakticky nic platné. I proto se žádné kolotoče v německé zahraniční politice vůči Rusku i dalším bývalým sovětským republikám očekávat nedají.

 ?? Putin se bude nadále střetávat s Merkelovou. FOTO ČTK/ AP ?? Vše při starém.
Putin se bude nadále střetávat s Merkelovou. FOTO ČTK/ AP Vše při starém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia