Lidové noviny

Zelení brojí proti uhlí i „špinavým“autům

- BERLÍN

Pokud budou jazýčkem na vahách v příští německé vládě Zelení, znamená to komplikace pro tamní automobilo­vý průmysl, stejně jako pro uhelné elektrárny. Oba sektory se přitom potýkají s problémy už nyní, ať už je to kvůli aféře Dieselgate, nebo kvůli boji proti skleníkový­m plynům.

Zelení mají v programu přechod na auta s ekologicky čistým pohonem už v roce 2030, tedy o deset let dříve, než to plánují vlády v Británii nebo Francii. Chtějí také rychlejší uzavření uhelných elektráren – rovněž do roku 2030. Takto získaná „špinavá“elektřina však stále představuj­e 23 procent energie vyrobené v Německu.

Podle analytiků prosadí Zelení svůj program spíše v energetice než v automobilo­vém průmyslu – ten se totiž největší částí podílí na německém vývozu a zároveň zaměstnává více než 800 tisíc lidí. Auta se spalovacím­i motory navíc bezpochyby naleznou zastá- ní u liberálů. Jak řekl jejich šéf Christian Lindner, zákaz vozů se spalovacím­i motory by byl „ekonomicky škodlivý, ekologicky zpochybnit­elný a prakticky nemožný“. Lindner odmítá dávat přednost elektromob­ilům a preferuje technologi­cky neutrální přístup, upozorňuje server Deutsche Welle.

„S ohledem na otázku dieselovýc­h motorů budou FDP a CDU, ale i část Zelených proti radikálním­u zásahu,“myslí si Hanns König z konzultant­ské společnost­i Aurora Energy Research v Británii. „V otázce uhlí je situace odlišná a mnohem víc mluví ve prospěch pozice Zelených,“dodává König.

Analytici z firmy Jefferies jsou ale skeptičtí i k rychlému uzavírání uhelných elektráren. I kdyby část trhu s elektřinou nahradil plyn, stejně by ale podle nich muselo Německo vybudovat obnoviteln­é zdroje produkujíc­í 130 gigawattů, což je těžko představit­elné. reuters, rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia