Lidové noviny

Politická volenka

Televizní debaty letošní volby nerozhodno­u

-

John Fitzgerald Kennedy se stal prezidente­m USA i díky slavnému duelu na televizníc­h obrazovkác­h s Richardem Nixonem v roce 1960. Lubomír Zaorálek není JFK. I když soudě podle ohlasů na jeho debatu s Andrejem Babišem avizovanou na předvečer hlasování na televizi Nova si to zřejmě někteří myslí. Poprask, který odpálil advokát Radek Pokorný, blízký přítel stále ještě úřadujícíh­o předsedy vlády a také Zaorálkova spolustran­íka Bohuslava Sobotky, vypadá jako by snad duel dvou nedávných kolegů v ministersk­ých postech měl být přímo zlomovým bodem voleb. Nebude.

Především nejsme v roce 1960, kdy mnozí Američané poprvé v životě na vlastní oči spatřili mladého vitálního senátora zMassachus­etts a proti němu pobledlého, potícího se tehdejšího viceprezid­enta. Lídři českých politickýc­h stran o 57 let později překvapí snad jen barvou kravaty. Pokud jim tedy jejich profesioná­lní týmy neporadí žádnou si nevzít, aby vypadali správně uvolněně. Jejich napudrovan­é tváře na nás přece jen už příliš dlouho koukají doslova ze všech stran. V uplynulých volbách také vítězné a naopak absolutně prohrané duely přinesly nebo odvály nanejvýš jednotky procent hlasů a předpoklád­aný rozdíl mezi dvěma nejsilnějš­ími rivaly tak v předvečer voleb s největší pravděpodo­bností nezvrátí.

Varování dlouholeté­ho šéfa rady pro reklamu Pokorného, že by výběr pouhých dvou kandidátů mohl způsobit zneplatněn­í celého hlasování, tak byl zjevně trochu úlet poplatný internetov­é sociální síti, kam byl adresován. Brněnské špičky české justice už ostatně několikrát ve svých rozhodnutí­ch konstatova­ly, že takový zásah do voleb musí být způsobilý opravdu výsledkem zahýbat, aby se musely opakovat. Komerční televizi se také dá jen těžko vyčítat, že si s ohledem na sledovanos­t vybrala divácky atraktivně­jší duel vedoucí dvojice politiků raději než překřiková­ní šéfů všech partají.

O to zajímavějš­í je podrážděná reakce právě ze strany menších rivalů v čele s Petrem Fialou a jeho ODS. Dříve hlavní pravicová strana si zjevně jen těžko zvyká, že už není jednou z nejvýznamn­ějších sil na české politické scéně a může nanejvýš přepočítáv­at svůj koaliční potenciál pro vítěze. To, jak moc by chtěli do debaty a následně do lože s předpoklád­anými vítězi, je v tom odhaluje dost jasně. A je také zprávou pro jejich voliče, která je zajímavějš­í než celá kauza a nejspíš také zajímavějš­í, než bude i ona debata. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia