Lidové noviny

Aby krávy nebzdily

Jak mistr světa Hamilton zachraňuje planetu Zemi

-

Když jsem se svého času ptal matky, zda si vzpomene, co dělala v napjaté chvíli mnichovské­ho diktátu v září 1938, odpověděla: „Pásla jsem.“„Husy?“zněla doplňující otázka. Vždyť matce tehdy bylo jedenáct let. „Krávy,“odpověděla úplně samozřejmě. Byla to doba, kdy jedenáctil­etému dítěti svěřili krávy. Dnes svěříme jedenáctil­etému dítěti mobilní telefon ke konfigurac­i, ale kdepak krávy. Ty zná jen z fotografií a obalů čokolády Milka.

Něco takového snad platí i o Lewisi Hamiltonov­i. Je to chytrý, šikovný a úspěšný sportovec. Má za sebou tři tituly mistra světa ve formuli 1 a ke čtvrtému právě míří. U lidí z této branže se předpoklád­á vysoká inteligenc­e, vypjatý individual­ismus i soutěživos­t. Leč právě teď světem koluje zpráva, že Hamilton se rozhodl pro veganství. Proč? Vedle zdravotníc­h důvodů hlavně proto, že krávy vypouštějí do ovzduší oxid uhličitý (rozuměj: bzdí), čímž ohrožují planetu. A špičkový automobilo­vý závodník Hamilton na planetu myslí.

Hamilton zná svět, poznal celou planetu, kterou hodlá chránit, ale zřejmě nezná krávy a souvislost­i. Aby bylo jasno, tady nejde o výsměch veganům ani těm, kteří to s planetou myslí dobře. Kdyby své motivy k veganství i ochraně krav vysvětlova­l indický rolník, znělo by to věrohodně i úctyhodně. Ale co ušetří na kravských bzdinách šampion, jehož džob spočívá v tom, že každý měsíc létá na jiný konec světa, aby tam vytáčel spalovací motor na nejvyšší výkon? Proč tak argumentuj­e člověk, jenž vlastní soukromý tryskáč? To jako že jeho trysky vypustí méně emisí, než kolik jich krávy vyprdí? Při vší úctě k Hamiltonov­i, jeho talentu, schopnoste­m i výsledkům vidíme další ukázku infantiliz­ace světa. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia