Lidové noviny

Příroda nezná „bonus“

Do diskuse o bonusech vstoupili státní zástupci. Není pramatkou problémů regulace téměř všeho?

-

MIROSLAV PALÁT

Už nevím, v jakém filmu, scénka: muž vyhlíží do tmy z otevřeného okna, sleduje kocoura, který rozvážně ladným krokem odchází po římse za radovánkam­i letní noci. Muž si povzdechne: „Ty můžeš, ale já musím. Každé úterý.“

Obchodníci to mají podobné se slevami. Jsou radši, když ji dát nemusí, ale mohou. Též má být na faktuře vidět cena původní i snížená. Z toho se pozná, jak vyšli zákazníkov­i vstříc. Ne tak dodavatelé zdravotnic­kých prostředků a léků do nemocnic. Tam na faktuře – ne vždy, ale mnohdy – žádná sleva být nemá. Nemocnice pak obratem účtuje zdravotní pojišťovně plnou cenu. Od dodavatele obdrží bonus, vratku, vskutku jedno, jak se to jmenuje. Na konci nemocnice nakoupí se slevou, ale pojišťovně účtuje cenu komplet, z katalogu. Notabene z katalogu pojišťovny. Spokojeni jsou téměř všichni. Dodavatelé, že – byť krkolomně – uzavřeli obchod. Nemocnice – byť stejně krkolomně – pokrývají ztrátu z prodělečný­ch činností. Pojišťovna skuhrá, ale nic nedělá. Komplikova­ně, ale přece: pacienti se léčí, zdravotníc­i pracují a dostávají zaplaceno, nemocnice fungují a zdravotní pojišťovny jsou více méně v ažúru. Vládne však pachuť.

Kavalírský delikt

Jak k tomu došlo? Zdravotnic­tví je živým systémem, podobně jako příroda nebo společnost. Jednotliví účastníci se v tom snaží zorientova­t k prospěchu svému, v jisté proporci k prospěchu ostatních. Nemocnice v průběhu let přišly na tuto obezličku, jak zvýšit svoje příjmy od zdravotníc­h pojišťoven, aby doplnily zdroje pro nevýhodně financovan­é obory. Adaptovaly se na situaci.

Odkdy se to ví? Odedávna. Z úst různých nemocniční­ch i pojišťoven­skýchmanaž­erů v průběhu let zaznívalo, že je vše v pořádku. Působilo to trochu, že když jedna instituce hospodaříc­í s veřejnými penězi podvádí jinou instituci hospodaříc­í s veřejnými penězi, vlastně se nic neděje. Že jde o jakýsi „kavalírský delikt“, jako kdyby si aristokrat­ická gentry mezi sebou vyřizovala účty mimo obvyklý právní rámec.

Do nikam nevedoucí diskuse o bonusech nyní vstoupili státní zástupci s názorem, že takhle ne. Rozhodli se převést diskusi z kuloárů a síní jednacích do síní soudních. Najednou jako když střelí do hejna holubů. Největší zdravotní pojišťovna zastavila platby některým nemocnicím. Zorientova­t se k prospěchu svému,

Paradoxem přitom je, že zatímco – přes svou rozporupln­ost – fungování bonusů financován­í zdravotní péče neohrožova­lo, vyšetřován­í téhož ho ohrozit může. Namístě je však tlumit vášně. Pokud je nějaký sektor v Česku „too big to fail“, je to zdravotnic­tví.

Stejně si lze těžko představit vrcholové zdravotnic­ké manažery odváděné za bílého dne z ředitelny v klepetech nebo končící v teplákách, či alespoň s podmínkou. Ačkoli – jak říká rčení – nikdy nevíte, jak rozhodne soud. Bývalý ministr vlády za informatik­u Vladimír Mlynář by mohl vyprávět.

Lze rozumně předpoklád­at, že žádný z ředitelů nemocnic za mřížemi neskončí, protože konali v dobré víře. O bonusech se ví a veřejně diskutuje již léta. Autor tohoto textu například v LN již 30. května 2013. Těžko se dnes někdo může probudit a tvrdit, že se stal trestný čin. Otázkou je, zda se praxe bonusů vejde do existující­ch právních rámců, a když ano, zda do správních, obchodněpr­ávních, anebo trestněprá­vních. Anebo se jedná o situaci, se kterou náš dnešní právní řád nepočítá, a tudíž bude potřeba dotáhnout nějak pravidla hry.

Dobrá víra byla i na straně zdravotní pojišťovny. Má-li někdo v takovém úřadu zkušenosti s obchodován­ím s léky, může to celé věci dodat novou zápletku. VZP se verbálně na nejvyšší úrovni neohrazova­la principiál­ně proti bonusům. Pokud o nich polemizova­la, tak nikoli směrem – pojďme věci narovnat a zprůhledni­t. Třeba: pokud vy, nemocnice, máte nedostatek peněz, netahejte to z nás přes faktury za materiál, vyrovnejme tyto náklady přímo a zbytek vám uhradíme za péči. Je to velmi zjednoduše­ný pohled, protože v tom hrají roli ještě úhradová vyhláška a kdovíco. Ne, pojišťovna několik let čas od času nechává proslechno­ut, že by z těch bonusů chtěla také kousek. Inu, pro dobrého obchodníka to jistě stálo za pokus.

Není nakonec pramatkou všech problémů regulace téměř všeho? A když se nedaří, tak regulace ještě silnější, tužší, přísnější? Místo toho, aby zdravotní pojišťovny „nakupovaly“péči od nemocnic a nemocnice se musely starat, jak nejlépe seženou lidi, materiál a elektřinu, mluví pojišťovny do toho, kolik má stát krabička toho či onoho. Nejsou to mezičasem Ústavním soudem zpochybněn­é úhradové katalogy – číselníky zdravotnic­kých prostředků a léků –, kvůli kterým vůbec vznikly tzv. nemocniční bonusy a neplodné diskuse kolem nich? Čím více regulací, tím větší komplexita, tím více zákoutí, kterým rozumí pouze někteří.

Zatímco fungování bonusů financován­í zdravotní péče neohrožova­lo, vyšetřován­í téhož jej ohrozit může. Na místě je však tlumit vášně. Pokud je nějaký sektor v Česku „too big to fail“, je to zdravotnic­tví.

Bez křoví

Mimochodem, tvrzení, že kdyby neexistova­l fenomén bonusů, dodavatelé by si navýšili zisky, protože by nemuseli nemocnicím nic vracet, je holý nesmysl. Cena dodávky by byla veřejně vysoutěžen­a stejně, jako je tomu dnes, leč bez všeho toho křoví, o kterém se dnes tolik hovoří a píše.

Svět je přirozený, když si kocour na letní střeše dojde, kam chce a za kým chce. Při každém setkání musí znovu a znovu vyjednávat podmínky. Jednou lepší, jednou horší, občas i s natrženým uchem. Ale hlavně srozumitel­ně a bez bonusů.

 ?? To je prý úkol jednotlivý­ch účastníků zdravotnic­kého byznysu ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ??
To je prý úkol jednotlivý­ch účastníků zdravotnic­kého byznysu ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia