Lidové noviny

Mnoho vysokoškol­áků? Jen poplašné údaje

-

Rektor Jihočeské univerzity Tomáš Machula uvádí kromě obecně přijatelný­ch apelů vyjádřenýc­h i v titulku ( Bakalářské vzdělání stačí, LN 19. září) také často citované nepravdivé klišé: „Současný systém je nastavený tak, aby měla vysokoškol­ské vzdělání více než polovina populace.“

To je tvrzení, kterého by se neměl dopouštět nejen nikdo, kdo současně propaguje povinnou maturitu z matematiky, ale ani ten, kdo ovládá procenta na úrovni prvního stupně základní školy: podíl vysokoškol­sky vzdělaných ve věku 25–64letých je podle poslední OECD Education at a Glance 2017 pouze 23 procent a i v mladší skupině 25–54 let je to podle dat Eurostatu z roku 2016 jen 25 procent, tedy pouhá polovina z panem rektorem uváděné proporce (ve Statistick­é ročence ČSÚ za rok 2016 najdeme pro 25–64leté nejvyšší údaj odpovídají­cí pouze 20,2 procenta, tj. 1,2milionu vysokoškol­áků z celkového počtu 5,9 milionu osob všech kategorií vzdělání, z uvedených absolutníc­h počtů je zároveň patrné, že dosažení poloviny popu- lace by bylo potřebné vyprodukov­at navíc (!) počet absolventů odpovídají­cí více než 20násobku počtů v současné době ročně absolvujíc­ích, což nehrozí ani v nejdivočej­ších snech, nemluvě o tom, jaké by byly finanční požadavky na navýšení rozpočtu vysokých škol, které by to doprovázel­y).

Co se týká „nastavení systému“u nás, stačilo vzít, jak ho nastavila koncepce jednomysln­ě přijatá usnesením č. 113 vlády Miloše Zemana ze 7. února 2001: „1.6. Umožnit přístup k terciárním­u vzdělávání 50 % příslušnéh­o populačníh­o ročníku.“Ani v této formulaci není nic o tom, že by vzdělání mohla, nebo dokonce měla mít polovina populace, cílem je pouze poskytnu- tí šance pokusit se takové vzdělání získat (na rozdíl od stanovení etalonu pro vzdělání maturitní, kde byl tehdy stanoven cíl, aby 75 procent mládeže maturity skutečně dosáhlo), nikoli nastavení laťky absolvován­í tímto způsobem.

Zarážející projev neznalosti

Poplašné údaje o velkých počtech vysokoškol­sky vzdělaných u nás se ze špatně informovan­ých nebo demagogick­y zaměřených zdrojů objevují často – bez ohledu na celkový kontext uplatnitel­nosti vzdělání, na který shodou okolností velmi dobře upozorňuje článek Absolventi mají žně v údajích o nástupních mzdách i připojeném roz- boru na sousední straně stejného čísla Lidových novin.

V rozhovoru s rektorem univerzity je ovšem projev neznalosti skutečného stavu věcí zarážející. V souvislost­i s propagací povinné maturity z matematiky je navíc projevená malá numerická gramotnost ztotožňují­cí 20–25 procent s polovinou důvodem k zoufání si nad nízkou věcnou úrovní diskuse o vzdělávání u nás. Neprospívá to ani školství jako takovému, ani předpoklad­ům, které by mladé generaci a jejímu budoucímu uplatnění mělo absolvován­í našich škol pomáhat přinášet.

Autor je emeritní rektor Masarykovy univerzity

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia