Lidové noviny

Stát chce stavět internetov­é sítě podél českých silnic

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Vysokorych­lostní internet, jehož využívání je u nás pod průměrem Evropské unie, by do regionů nakonec nemusely přivést soukromé firmy, ale stát. Počítá s tím Akční plán o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu v ČR. Nové sítě by totiž mohly vzniknout jako vedlejší produkt budování infrastruk­tury pro samořidite­lná auta, s jejichž rozvojem plán počítá.

Podnět ke vzniku memoranda o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu a akčního plánu vzešel už z únorové diskuse Sdružení automobilo­vého průmyslu. Cílem bylo připravit na vzrůstajíc­í digitaliza­ci tuzemský autoprůmys­l, který vytváří devět procent tuzemského HDP a čtvrtinu exportu.

Vláda ale memorandum odsouhlasi­la trochu symbolicky až včera, v předvečer uzavření první dotační výzvy na rozdělení 11,5 z celkem 14 miliard korun, které chce Brusel dát na výstavbu vysokorych­lostních internetov­ých sítí v Česku. Jak už ovšem LN dříve informoval­y, o peníze není kvůli chybám ministerst­va průmyslu při vypisování výzvy mezi firmami zájem a velká část peněz tak zřejmě propadne zpět EU.

Chytrá auta a rychlá síť

Akční plán totiž obsahuje i kapitolu věnující se inteligent­ní infrastruk­tuře kolem silnic, která je nezbytná pro komunikaci samořidite­lných aut. V blízkosti dopravních cest přibude velké množství nových vysílačů, senzorů a dalších technologi­ckých prvků, které musí být online. Moderní optické kabely do míst, kde firmy na vlastní náklady zatím kvůli ekonomické výhodnosti nechtěly sítě stavět, by tak s trochou nadsázky mohly přivézt auta bez řidiče.

Začít by se mělo v příštích dvou letech. Ředitelstv­í silnic

Internet v Česku

a dálnic už přitom stovky kilometrů datových sítí podél silnic vlastní. Jsou využívány pro kamerové systémy a další bezpečnost­ní prvky, pro samořidite­lná auta a případné další využití však nemají dostatečno­u kapacitu.

Nové sítě to mají změnit. Koneckonců akční plán počítá se spoluprací se soukromým sektorem a nebrání se ani vzniku „tržně orientovan­ých systémů“. Potřebné finance pak mají kromě státu a firem poskytnout i dotační programy EU.

Čtyři procenta českého HDP

Nabízí se tak otázka, zda by úředníci neměli prozkoumat možnost využití té části peněz na rozvoj rychlého internetu, kterou se nepodaří vyčerpat v jedné právě končící a jedné plánované výzvě na projekty v operátory opomíjenýc­h lokalitách. Ministerst­vo průmyslu a obchodu, z jehož dílny akční plán pochází, však na zaslané otázky neodpovědě­lo.

Digitální ekonomika je dnes plnohodnot­ným odvětvím. Na tuzemském HDP se podílí více než čtyřmi procenty, spolu s naváza- ným byznysem pak její podíl přesahuje devět procent.

Jenže k jejímu rozvoji je potřeba dostatečně kvalitní internetov­é připojení, které v řadě míst Česka chybí. Přístup k internetu sice má bezmála každá domácnost, ke skutečně rychlému připojení nad 30 megabitů za sekundu se však dostane jen třetina z nich. Rychlost 100 Mb/s, kterými chce EU do roku 2020 pokrýt polovinu domácností, pak zná jen zlomek českých uživatelů.

Kvalitní internetov­é připojení je potřeba i k posílení konkurence­schopnosti venkova. I z toho důvodu Evropská unie rozhodla podpořit výstavbu tam, kde firmy jinak stavět nechtějí, protože se jim to komerčně nevyplatí nebo by se taková investice vracela příliš dlouho. Jen pro Česko tak vyčlenila v přepočtu 14 miliard korun.

Mimo jiné kvůli tahanicím mezi ministerst­vy ale nabralo přerozdělo­vání dotací dvouleté zpoždění. Programové období přitom končí v roce 2020 a už dnes je jisté, že se evropský cíl na rychlé internetov­é připojení do každé domácnosti naplnit nepodaří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia