Lidové noviny

Česká důvěra, poslední výzva a disciplína EU

-

v českou ekonomiku je nejvyšší

od letošního ledna. V září stoupla proti srpnu o 0,4 bodu na 99,1 bodu. Zvýšila se mezi podnikatel­i, ale zejména mezi spotřebite­li. Proti loňskému září je ukazatel důvěry vyšší o dva body. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistick­ého úřadu.

dostanou jako

odškodnění za letošní sucho až dvě miliardy korun,

rozhodla vláda. Ovocnáři a školkaři pak dalších 208 milionů za škody způsobené jarními mrazy. Oznámil to včera ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). Agrární komora, podle níž letošní škody kvůli špatnému počasí dosahují deseti až dvanácti miliard korun, původně chtěla odškodnění vyšší než tři miliardy korun.

BYZNYS DNE

internetov­ých domén s koncovkou .cz

se za posledních 12 měsíců zvýšil o 25 tisíc a minulý víkend

Oznámilo to sdružení CZ.NIC, které spravuje registr českých domén.

hranici 1,3 milionu.

překonal zkrachoval­é záložny WPB Capital mají do pondělí 16. říjnamožno­st požádat o výplatu peněz,

jež měli ve zkrachoval­é kampeličce uložené. Mohou tak učinit v libovolné pobočce České spořitelny. Vyplatit zbývá 20 milionů korun, o něž může žádat 2208 klientů. Uvedl to Garanční systém finančního trhu, který měl zajistit výplatu 2,799 miliardy korun mezi 6898 klientů WPB Capital, kteří měli podle zákona na náhradu nárok. Dosud bylo vyplaceno 99,4 procenta celkové sumy.

EU se včera rozhodly ukončit discipliná­rní řízení s Řeckem nadměrnému rozpočtové­mu deficitu.

zahájené kvůli

Učinily tak v souladu s červencový­m doporučení­m Evropské komise, uvedla agentura Reuters. V době finanční krize v roce 2011 bylo discipliná­rní řízení kvůli nadměrnému rozpočtové­mu deficitu uplatňován­o vůči 24 zemím. Nyní už v této proceduře zůstávají pouze tři země, a to Francie, Španělsko a Británie. Evropská komise a ministři financí EU v rámci řízení stanoví zemím rozpočtové cíle a lhůty, dokdy mají být splněny. Za neplnění cílů mohou být země pokutovány, což se ale doposud nikdy nestalo. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia