Lidové noviny

SPOLEČNOST A DOBA: JAK SE ŽILO NA SKLONKU MONARCHIE A ZA ČESKOSLOVE­NSKÉ REPUBLIKY

-

Přestože počátky demokratic­kých parlamentn­ích voleb bývají často spojovány teprve s érou meziválečn­ého Českoslove­nska, moderní soutěž o křesla do zákonodárn­ých sborů začala na našem území už v polovině 19. století. Volební praxe se sice v dobách monarchie v lecčems odlišovala od té současné, na druhou stranu ale najdeme i řadu společných prvků.

Jedním z atributů, bez kterých si dnes už neumíme výkon volebního práva představit, je tajnost volby. První desetiletí po obnově parlamenta­rismu v 60. letech se nicméně volby konaly veřejně a v zásadě s tím tehdy nikdo neměl problém. Ba naopak – sebevědomý občan neměl důvod skrývat své přesvědčen­í o politickýc­h otázkách. Teprve sílící odpor opozičních vůdců vedl v roce 1870 vídeňskou vládu k uzákonění tajné volby. Hlavním argumentem byla nejen ochrana voliče před vydíráním, ale také snaha omezit prodejnost hlasů.

Volila čtyři procenta populace

Poměrně složitý volební systém se kromě dělení hlasů do kurií vyznačoval omezením volebních práv nejen na základě věku, jako je tomu i dnes, ale navíc i podle výše odvedených daní a svou roli hrálo také pohlaví voliče. V Českém království tak v 70. letech z pěti milionů obyvatel vybíralo zákonodárc­e do vídeňského parlamentu něco přes 200 000 lidí, tedy necelá čtyři procenta populace.

Situace se změnila až na přelomu 19. a 20. století, kdy došlo k zavedení všeobecnéh­o a rovného volebního práva pro muže starší 24 let. Vyloučení ženských voliček nicméně na celostátní úrovni přetrvalo až do zániku monarchie.

S rostoucím počtem k volbě oprávněnýc­h osob se měnily i charakter a forma předvolebn­í kampaně. Přímá debata s kandidáty se vytrácela, zato přibývalo letáků, na kterých nechyběly kousavé karikatury. Volič už neměl diskutovat, jeho hlas měl být získán za pomoci moderních marketingo­vých nástrojů.

Politický marketing i násilí

Za tímto účelem se začaly využívat do té doby neznámé agitační nástroje. Roku 1897 upoutal pražské obyvatele dostavník s devíti hudebníky, kteří hráli národní písně, a jak vzpomínal očitý svědek, pohyblivý „orchestr způsobil poprask“. Podle něj se mělo jednat o „americký nápad“agitátorů jednoho pražského antisemity. Kritiku si zpočátku vysloužily i tzv. „lidské reklamy“, kdy se zaplacené osoby procházely po ulicích města s transparen­ty se jmény kandidátů.

Uplatnění těchto novinek doprovázel­o také zhrubnutí politiky. Postupně docházelo k oddělení kdysi jednotných schůzí voličů na základě stranickéh­o klíče a nejednou se pouliční agitace zvrhla v násilí. Dosavadní politické elity byly konfrontov­ány s ambicemi nastupujíc­ích mas. Pozdější ministersk­ý předseda Karel Kramář si v roce 1896 stěžoval, jak mu do schůze přišli socialisti:

„Jeden z nich, který není ani doktor, ani učitel, nýbrž (…) švec, doporučova­l mně, abych studoval sociální otázku!“Politické kolbiště ovládly ekonomické zájmy, jež svého vrcholu dosáhly vmeziváleč­ném Českoslove­nsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia