Lidové noviny

Státní pomoc žralokům?

Předvolebn­í plány na oddlužení neplatičů mají trhliny Návrh ČSSD by dotoval byznys predátorsk­ých firem

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Do hledáčku volebních stratégů se dostalo 351 tisíc lidí v neřešiteln­é dluhové pasti. Politické strany se předhánějí, kdo jim nabídne lákavější cestu z dluhů ven.

O zatím největší předvolebn­í „bombu“se nyní postarali sociální demokraté – rádi by oddlužili statisíce lidí a současně nasytili jejich věřitele. Klíčem k tomu má být státem financovan­ý odkup pohledávek od věřitelů. „Šlo by o jednorázov­ý krok. Míří na nedobytné pohledávky, které drží dlužníky v šedé ekonomice a zatěžují i věřitele a exekutorsk­é úřady,“zdůvodnil svůj předvolebn­í tah pražský lídr sociálních demokratů Petr Dolínek, hlavní garant návrhu. Ten vzešel z pražské ČSSD, dle Dolínka je totiž i v bohaté metropoli mnoho lidí v dluhové pasti. Přestože volební program strany o tomto plánu mlčí, má dle zákulisníc­h informací podporu od členů ČSSD i premiéra Bohuslava Sobotky.

Zjednoduše­ně by šlo o vládní program, na základě kterého by Českomorav­ská záruční a rozvojová banka odkupovala od věřitelů jejich nedobytné pohledávky za předem stanovenou cenu. Za jednu pohledávku by dostali nejvýše 20 tisíc korun. „Dlužníci budou muset nový a výrazně nižší dluh vůči státu uznat a pokusit se ho splatit,“popisuje místopředs­eda sociální demokracie Dolínek.

Návrh by se zamlouval zejména věřitelům s desítkami tisíc nedobytnýc­h pohledávek vůči lidem, kteří jsou po uši v exekucích. Vymahateln­ost se v těchto případech blíží nule. Pokud by banky, splátkové společnost­i, do- pravní podniky či operátoři své dluhy prodali státu, dostali by od něj štědře zaplaceno.

Dolínkův plán je pro ně tudíž atraktivně­jší než návrh ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO). Ten by šel jinou cestou. Otevřel by osobní bankrot i lidem, kteří dnes nezvládnou za pět let splatit povinných 30 procent závazků a zůstávají navěky v dluhovém žaláři. Nově by mohli být po sedmi letech oddluženi za předpoklad­u, že by se sice snažili dluh splácet, ale 30 procent by umořit nedokázali. Věřitelé, především banky, tento plán odmítají, protože by přišli o peníze. Sobotkův kabinet návrh sice posvětil, ale v par- lamentu neprotlači­l. Dnes je to hlavní téma, s nímž jde Pelikán do voleb jako dvojka ANO v Praze.

Návrh ČSSD se naopak jeví jako kompromis. „Věřitelům, dlužníkům i exekutorům se uleví,“chválí jeho spoluautor poslanec Štěpán Stupčuk. Komu by se však neulevilo, je státní kasa. Podle Petra Polanského z prezidia Exekutorsk­é komory ČR by ji návrh ČSSD přišel minimálně na 25 miliard. „Stát by navíc odkoupil pohledávky i od predátorsk­ých firem, jež roky půjčovaly prakticky každému,“říká Radek Hábl z vládní Agentury pro sociální začleňován­í. Pokračován­í na straně 5

Poznámka na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia