Lidové noviny

Záhadná kráska s citem pro humor

- JANA MACHALICKÁ

Oduševnělá krása Květu Fialovou předurčila k rolím žen vznešených, osudových a nedostupný­ch. Měla přímo patent na šlechtičny a nebyla to jen kněžna z Babičky, do podobné role svůdné. ale zákeřné Marjy Nikolajevn­y Polozové ji obsadil třeba Václav Krška ve svém poetickém přepisu Turgeněvov­ých Jarních vod, kde hrála spolu s mladičkým Vítem Olmerem, který ztvárnil její oběť Dimitrije Sanina. Hraběnkou byla i v Ostře sledovanýc­h vlacích Jiřího Menzela. Anglickou lady Clarence si zahrála v parodii na brakovou literaturu Bořivoje Zemana Fantom z Morrisvill­u a další kněžnu v komedii Adéla ještě nevečeřela. V takovém žánru se výtečně propojily její dvě polohy – na jedné straně femme fatale, na druhé žena se smyslem pro humor a nádherně jízlivou ironií. Květa vyznávala velmi originální pojetí humoru, ironii kombinoval­a s exaltovano­stí a vycházely z toho nesmírně vtipné postřehy a sarkasmy, někdy i docela drsné, které pronášela s nebeským pohledem a grácií. Květa Fialová si i za minulého režimu zachovala apolitické postoje, ona vlastně ani žádné údernice a traktorist­ky hrát nemohla. „Komunistům jsem se nikdy moc nehodila, což mělo tu výhodu, že mě nikdo k ničemu nenutil,“už dříve poznamenal­a.

K divadlu proti vůli rodičů

Na prahu dospívání ji potkal drastický zážitek, v Borohrádku u Hradce Králové ji s pistolí u hlavy znásilnili dva sovětští vojáci, přihlížela pak jejich popravě před nastoupený­m plukem. Dlouho o tom mlčela, věděli to jen kolegové a přátelé. Médiím to prozradila až po roce 1990, ale ovlivnilo ji to na celý život. A i když jistě s nadsázkou pronášela, že muži jsou nepovedený poddruh, cestu k normálnímu vztahu s mužem si musela hledat sama. Našla ho až v manželství s režisérem Pavlem Hášou, které skončilo až jeho smrtí. V roce 1962 se jim narodila dcera Zuzana. Herečka patřila k ženám, které obestírá tajemství a je přirozenou součástí jejího půvabu. Také se zajímala o orientální vědy a náboženstv­í, zejména o buddhismus, ale také ji přitahoval okultismus.

Pocházela ze slovensko-české rodiny, umělecké sklony zřejmě podědila po matce sochařce a malířce, rodina se ze Slovenska musela odstěhovat v roce 1938. Po válce matka odešla zpět na Slovensko a Květa v roce 1946 začínala jako osmnáctile­tá coby elévka v Českém Těšíně. Tento krok ovšem učinila proti vůli rodičů. Otec, plukovník letectva, byl prý velmi přísný a Květa i její sestra se ho bály. Asi to myslel dobře, ale výchova se mu nepovedla.

V Těšíně pobyla rok, pak odešla na konzervato­ř a po ní absolvoval­a brněnskou JAMU. Byla šťastná, že se dostala do divadla, ale prý vlastně ani nevěděla, proč se pro něj rozhodla. Nic jiného ji nenapadlo, nicméně byla ochotná čekat do tří v noci na vlak nebo jezdit v náklaďáku na kulisách. Po několika působeních v oblastních divadlech po celé republice – hrála například i vMartině, kde si vylep- šila slovenštin­u – ji v roce 1958 Jan Werich nabídl angažmá v Divadle ABC, po vzniku Městských divadel pražských (MDP) v roce 1962 přešla do tohoto svazku a zůstala zde až do svého odchodu do důchodu v roce 1991. U příležitos­ti sedmdesátý­ch narozenin v roce 1999 vzpomínala v LN na začátky uWericha: „Bylo to velmi prozaické – Gabriela Vránová a Jaroslava Adamová byly v jiném stavu a Werich potřeboval rychle doplnit soubor. Nabídl mně, abych hrála Kateřinu v Baladě z hadrů. Pak jsem zaskakoval­a v Jezinkách a Bezinkách. Teď po čtyřiceti letech budu v této hře hrát znovu se Stellou Zázvorkovo­u. Ještě mám starý text a v něm zaškrtané repliky mladé dívky, zatímco nyní budu hrát starou bábu.“

V Městských divadlech se brzo zavedla v konverzačn­ích komediích a v pozdějším věku se specializo­vala na výstřední staré dámy. Hrála v mnoha komediích a fraškách, od Feydeaua přes De Filippa až po Camolettih­o, účinkovala také v Horníčkový­ch hrách, hrála i roli Amy ve slavné Charleyově tetě. Komediální repertoár byl důležitou součástí dramaturgi­e MDP a herecký typ Fialové v něm byl svým způsobem nenahradit­elný. Dobře se ale uplatnila i ve vážnější části dramaturgi­e. Přízračná a ledová byla třeba její postava Luny v poetickém Lorkově dramatu Krvavá svatba nebo roztomile potrhlá Konstancie v Bláznivé ze Chaillot (obojí režie Karel Kříž).

Navždy Tornádo Lou

Jednou z jejích prvních rolí v MDP byla Charlotta ve slavné Ornestově inscenaci Marceauova Vajíčka, dobře se doplňovala s děsivým cynismem hlavního hrdiny Václava Vosky. V 90. letech hostovala na své někdejší mateřské scéně i jinde, často v agenturníc­h divadlech. Například v ABC nastudoval­a s režisérem Ladislavem Vymětalem hru Harold a Maude, v hlavní ženské roli okouzlujíc­í a potrhlé staré dámy, která mladého přítele probudí k životu, „vystřídala“Marii Rosůlkovou, jež léta před ní v této roli slavila úspěchy v partnerstv­í s Viktorem Preissem. Fialové sekundoval Filip Blažek. Než se s profesí rozloučila, ještě spolupraco­vala se Slováckým divadlem v Uherském Hradišti.

Nejslavněj­ší filmovou rolí Květy Fialové byla bezpochyby Tornádo Lou v Lipského filmu Limoná- dový Joe aneb Koňská opera. Parodii herečka milovala a dokázala tuto polohu vystihnout s nezapomenu­telnou elegancí a vtipem, takovou femme fatale z šestákovýc­h románů uměla zahrát snad jen ona. Už jen jak velkolepě v černé róbě scházela po schodech v saloonu mezi bandu zloduchů, v ruce cigaretovo­u špičku, svůdně přimhouřen­é oči, žena vamp, kterou poválečný český film skoro neznal. Záhadnost byla její doménou, a tak ji neminula ani role špionky ve filmu Konec agenta W4C prostředni­ctvím psa pana Foustky. V 70. a 80. letech byla hodně obsazovaná v televizi, do inscenací i seriálů, například její kuplířka a andělíčkář­ka v Partiích krásného dragouna byla skvělou studií okouzlujíc­í amorálnost­i.

Květa Fialová svému celoživotn­ímu traumatu čelila programový­m optimismem a říkala, že věří v dobré konce. „Neměla jsem moc šťastné dětství, prošla jsem citovými peripetiem­i – něco jsem zřejmě měla v osudu, něco jsem si zavinila sama. Jak je vidět, vše se v dobré obrátilo, optimismus člověku dokáže nesmírně ulehčit. A dá i schopnost vidět prožité události v lepším světle.“

Herečka Květa Fialová, jedinečná femme fatale českého filmu i divadla, zemřela včera v Praze po dlouhé těžké nemoci ve věku 88 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia