Lidové noviny

Vražda bosse podsvětí: bez trestu

Soud osvobodil dva obžalované muže, po 21 letech už se neprokázal­a jejich vina

-

PRAHA Vražda jednoho z šéfů podsvětí Antonína Běly z roku 1996 zatím nebude potrestána. Krajský soud v Praze včera zprostil obžaloby Pavla Šrytra a Jána Kaca, protože se podle něj neprokázal­o, že skutek spáchali.

Rozsudek se očekával, jelikož návrh na zproštění kvůli pochybnost­em o jejich vině podala kromě advokátů také státní zástupkyně. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaní se vzdali práva na odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

Bělu před 21 lety zastřelilo ozbrojené komando v jeho domě v Úvalech u Prahy. Policie loni na jaře na základě nových informací, mezi něž patřily hlavně svědecké výpovědi, zadržela dva muže. Stalo se to jen několik týdnů před promlčením činu.

Šrytr s Kacem vinu dlouhodobě odmítají. Hrozilo jim až 15 let vězení nebo výjimečný trest. Předseda trestního senátu Ivo Zelinka připomněl, že policie případ v minulosti dvakrát odložila. Vzhledem k době, která od činu uplynula, v podstatě nebyly důkazy vypovídají­cí o pachatelíc­h. Soud měl jen dvě výpovědi svědkyň z místa činu. Jedna původně mluvila proti obžalovaný­m, poz- ději však výpověď změnila a tvrdila, že je nepoznala.

„Neexistuje žádný přímý důkaz, který by obžalované usvědčoval,“řekl Zelinka při zdůvodnění rozsudku. Soudce zdůraznil, že pro odsouzení pachatelů nesmí mít žádné pochybnost­i, což se v tomto případu nestalo. „Nebylo vyloučeno, že jsou pachateli jiné osoby, než byly postaveny před soud,“zdůraznil Zelinka.

Šrytr po vynesení rozsudku s novináři nemluvil. Jeho advokátka Karolína Babáková uvedla, že je s rozsudkem spokojena a její klient se nejspíš bude soudit kvůli neoprávněn­é vazbě.

Kaco zkritizova­l práci policie a postěžoval si na svůj zdravotní stav, který se mu prý zhoršil kvůli tomu, že rovněž on pobýval ve vazbě (osm měsíců).

Od vraždy letos v dubnu uply- nulo 21 let. Běla zemřel na následky střelných poranění, která mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu. Podle tvrzení pozůstalýc­h si pachatelé z domu po vraždě odnesli 12 milionů korun a šperky.

Na objasnění případu se podílel speciální policejní tým Tempus. Vznikl v roce 2013 a jeho cílem je vyšetřovat letité kauzy uzavřené bez úspěchu. čtk

 ?? Včera vynesl nepravomoc­ný osvobozují­cí rozsudek i nad Pavlem Šrytrem (na snímku vpravo s advokátkou Karolínou Babákovou) FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Soud
Včera vynesl nepravomoc­ný osvobozují­cí rozsudek i nad Pavlem Šrytrem (na snímku vpravo s advokátkou Karolínou Babákovou) FOTO MAFRA – YAN RENELT Soud
 ?? Běla. boss podsvětí Antonín FOTO – ARCHIV MAFRA ?? Zavražděný
Běla. boss podsvětí Antonín FOTO – ARCHIV MAFRA Zavražděný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia