Lidové noviny

Státní pomoc žralokům?

-

ČSSD se chlubí, že její návrh, o němž jako první informoval­y Hospodářsk­é noviny, podporuje Asociace občanských poraden, která radí lidem v dluhové pasti. Experti oslovení LN ale plány sociálních demokratů kritizují. „Ten návrh je hlavně neuvěřitel­ně drahý. Dluhy do deseti tisíc korun by stát vykoupil za plnou cenu. Jenže právě na takto malé částky je polovina ze 4,5 milionu exekucí na fyzické osoby v Česku,“míní Radek Hábl.

Liberecký exekutor Petr Polanský uvažuje stejně, návrh propočítal na základě dat z centrální evidence exekucí. „Exekucí s jistinou do 10 tisíc korun je zhruba 2,3 milionu. Troufám si říct, že 90 procent z nich by věřitelé nabídli k odkupu. Pokud by průměrná výše pohledávky byla pět tisíc korun, stálo by to zhruba 10 miliard korun,“počítá Polanský. To by ale nebylo vše. Většina exekucí v Česku je totiž na dluhy do sta tisíc korun. „I zde by se odkup týkal určitě více než poloviny pohledávek. Pokud bychom počítali s průměrnou výší pohledávky 50 tisíc korun, činily by státní náklady dalších asi 14 miliard. V pásmu dluhů od 100 do 200 tisíc korun bych zájem o odkup odhadl tak na třetinu. To by byly další zhruba dvě miliardy ze státní kasy,“odhaduje Polanský.

Celkem by tedy jednorázov­ý program v režii ČSSD Česko vyšel mi-

Hnutí ANO jde do voleb s plánem ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána, který se nestihl prosadit v tomto volebním období. Rozšířil by osobní bankrot i na lidi, kteří na něj dnes nedosáhnou, protože během pěti let nesplatí 30 procent dluhů. Nově by mohli absolvovat sedmiletý proces, který by jejich dluhy smazal, i kdyby nesplatili nic, ale alespoň se o to maximálně snažili. nimálně na 25 miliard korun. „Tato suma by se přesunula z kapes daňových poplatníků do kapes systémovýc­h věřitelů – operátorů, dopravních podniků, dodavatelů energií a bank,“kritizuje návrh Polanský.

„Je to absurdní nápad. Není to promyšlené, spravedliv­é ani racionální,“zlobí se Daniel Hůle, expert na dluhové poradenstv­í organizace Člověk v tísni. Materiál totiž neřeší situaci dlužníků komplexně. „Pokud máte deset exeku-

ČSSD má v programu podobný plán, nyní ale pražská buňka přišla s nápadem na státní program oddlužení – stát by nabídl věřitelům, že jejich dluhy odkoupí za pevně stanovenou cenu. Dlužník by nově dlužil státu pouze částku, za niž ji od věřitele odkoupil. Vymáhání by pak převzal Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. cí a státu se podaří vykoupit čtyři, vaši situaci to příliš nemění,“míní Hábl. „Za pár let bude většina dluhových recidivist­ů ve stejné exekuční pasti jako dnes,“doplňuje Polanský.

Dotační program i pro žraloky

Návrh ČSSD by podle kritiků nejvíce uvítali velcí věřitelé, kteří mají desítky tisíc drobných pohledávek. Zejména jde o dopravní podniky s tisícovými dluhy za nezaplacen­é pokuty, telefonní operátory s nezaplacen­ými fakturami a také početné splátkové společnost­i, které vydělávají na drobných půjčkách s vysokými úroky a sankcemi. „Stát by odkoupil jejich nedobytné pohledávky, a to za plnou cenu, přestože tyto pohledávky se běžně odprodávaj­í za 5 až 15 procent hodnoty,“míní Hábl. Cena je nízká, protože mají mnohdy právní vady, a dlužníky nelze vypátrat. Stát by tak dal vydělat i byznysmenů­m, kteří od věřitelů dluhy za hubičku nakupují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia