Lidové noviny

„Přerov se dusí. Volejte ochranáře!“

Na přerovskýc­h ulicích nechal primátor rozvěsit letáky s telefonem na ochranáře přírody, kteří blokují výstavbu obchvatu

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ PŘEROV

Primátorov­i města Přerov Vladimíru Puchalském­u došla trpělivost. Dostavba dálnice, která má ulevit přívalu kamionů, je v ohrožení kvůli aktivitám organizace Děti Země. Ta stavbu blokuje kvůli křečkovi polnímu nebo skokanovi štíhlému. Obyvatelům „města, které se dusí“vzkázal primátor, aby si to s Dětmi Země vyřídili sami. A polepil ulice letáky s číslem zástupce ochranářů.

Lidé trpí. Přerované se obávají o své zdraví. Puchalský na letáku nešetřil dramatický­mi formulacem­i. „Byla to aktivita přímo pana primátora. Rada i vedení města ale o této akci předem věděly,“řekla LN Lenka Chalupová, mluvčí primátora. Letáky magistrát vyvěsil na čtyřiceti místech ve městě a jeho přilehlých oblastech.

Přerované výzvu najdou v knihovně, informační­m centru, na stránkách místního zpravodaje do konce týdne dorazí i do jejich schránek.

Po dvaceti letech se „ke slovu“dostal křeček

Dostavba dálnice D1 v úseku Říkovice–Přerov se plánuje přes dvacet let. Mezitím se vystřídalo dvanáct ministrů dopravy. Po intenzivní­m vyjednáván­í bylo konečně stanoveno datum zahájení stavby na rok 2018.

Rozjezd výstavby úseku o desetikilo­metrové délce se ale může ještě posunout. Děti Země se odvolaly proti rozhodnutí Krajského úřadu v Olomouci, které pro dálnici stanovilo výjimku ze zákazu u zvláště chráněných druhů.

Občanské sdružení, které každoročně uděluje Ropáka za antiekolog­ický čin roku, se rozhodlo chránit místo pro život přerovské fauny. Podle ochranářů ohrozí dálnice na dvacet šest druhů živočichů. V ohrožení je křeček polní, skokan štíhlý, žluva hajní, bobr, rákosník, volavka nebo netopýr.

Organizace může proti stavbě bojovat až do „posledního dechu“ a případ dotáhnout až před Nejvyšší správní soud. To je pro Přerovany katastrofi­cký scénář. Znamenat by mohl odsunutí stavby až o několik let.

Puchalský se tak rozhodl přenechat iniciativu občanům. A to hlavně kvůli opakujícím se otázkám, jakou má v porovnání s křečkem hodnotu lidský život.

Přerované jsou totiž kvůli husté dopravě vystaveni enormnímu smogu, který má dopad zejména na zdraví dětí. Místním navíc vadí, že aktivisté v Přerově nežijí. Proto se podle nich nedokážou vcítit do života místních, kterým přetížená dopravní tepna vedoucí středem města znepříjemň­uje život.

Podle Chalupové má magistrát na letákovou akci vesměs pozitivní ohlasy. Na sociálních sítích se ale najdou i zastánci ochranářů. „Nemyslím si, že by kvůli lidem měla být odsouvána zvířata na vedlejší kolej a přehlíženy jejich nároky na život,“reagovala na Facebooku Přerov – kultura a život v něm Zuzana T.

Ti, kdo se na výzvu primátora chtěli spojit s Miroslavem Patrikem, mají ale smůlu. Zástupce Dětí Země na telefony nereagoval. Vyjádření organizace se též LN do uzávěrky nepodařilo získat.

Vždy připraveni

Děti Země hájí zájmy přírody napříč republikou. Začátkem srpna podali rozklad proti stavebnímu povolení tříkilomet­rového úseku obchvatu u Frýdku-Místku. Koncem prázdnin zase napadli plán na stavbu dálnice mezi Hradcem Králové a Smiřicemi. Kromě rozkladu napadli aktivisté i výkup některých pozemků na dostavbu D11.

Zatímco ministerst­vo dopravy neváhá aktivity organizace označit za obstrukce, Děti Země podle svých vyjádření hájí zájem celé občanské společnost­i. Cílem organizace je posílit pouto mezi člověkem a přírodou.

 ?? Ať se Přerované obávající se o své zdraví obrátí na předsedu organizace, která brzdí dostavbu obchvatu jejich města FOTO PŘEROVSKÝ MAGISTRÁT ??
Ať se Přerované obávající se o své zdraví obrátí na předsedu organizace, která brzdí dostavbu obchvatu jejich města FOTO PŘEROVSKÝ MAGISTRÁT
 ??  ?? Primátor doporučuje,
Primátor doporučuje,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia