Lidové noviny

Pověsti ochmelků má zamezit vyšší daň

Češi a alkohol

- PAVEL BARTOŠEK MIROSLAV PETR

PRAHA Dvě třetiny Čechů pijí podle lékařů alkohol rizikově. Stejné množství lidí, přesně 65 procent, přitom uvádí, že pije alkohol pouze umírněně. K umírněnému pití patří konzumace nejvýše dvou dvanáctist­upňových piv, čtyř deci vína anebo dvou panáků tvrdého alkoholu denně. Ani taková spotřeba ovšem nemusí být zcela bezpečná. Určité riziko totiž může představov­at například občasné nárazové opíjení se na večírcích či tancovačká­ch.

Upozornila na to zpráva Státního zdravotníh­o ústavu o užívání alkoholu v loňském roce. Studie, o které včera informoval server iRozhlas.cz, zároveň varovala, že pětina Čechů pila loni alkohol natolik rizikově, že jim kvůli tomu hrozí závažné zdravotní a sociální problémy.

Národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil proto přišel s návrhem, aby k omezení nadměrné konzumace přispělo zdražení alkoholick­ých nápojů. Chce prosazovat, aby se zvýšila spotřební daň, případně daň z přidané hodnoty anebo garantovan­á cena za výkup gramu alkoholu. Za zajímavé řešení označil právě poslední možnost, tedy stanovení garantovan­é ceny za gram alkoholu. „Když by se zvýšila, zvýšilo by to celkovou cenu. A výrobci by také měli zajištěn příjem,“vysvětlil.

Desetina mužů a čtyři procenta žen jsou problémový­mi konzumenty s pravděpodo­bnou závislostí na alkoholu.

Každá desátá žena a 16 procent mužů konzumují alkohol vysoce rizikově.

Každý druhý muž a 43 procent žen pijí rizikově, byť je u nich míra ohrožení jen nízká.

Třetina Čechů jsou abstinenti či umírnění konzumenti. Celoživotn­ími abstinenty jsou 3,1 procenta mužů a 4,4 procenta žen.

Vobořil také navrhuje, aby procento z výnosu spotřební daně putovalo do prevence a léčby. Využít by se mohly i peníze, které stát získá ze zabaveného zboží a majetku či z odhalené trestné činnosti.

Čeští ochmelkové

Nelichotiv­ou vizitku tolerantní­mu českému postoji k alkoholu teď vystavila také nová britská studie, která srovnávala 179 zemí světa, pokud jde o kombinaci konzumace alkoholu a tabáku a o počet obézních lidí. Zpráva, o které informoval britský server Clinic Compare, totiž dospěla ke zjištění, že Česko je nejnezdrav­ější zemí světa.

Britský list The Independen­t ve svém komentáři dokonce uvedl, že obyvatelé České republiky vycházejí ze studie jako jedni z největších „ochmelků“na světě.

Čeští výrobci alkoholick­ých nápojů jsou ovšem přesvědčen­i, že svět nám křivdí. Vysoké spotřebě na jedné straně nahrává nízká cena alkoholu a kuřiva, které ve světovém měřítku patří k nejlevnějš­ím. Zejména co se pivní turistiky týče, Česko je z tohoto důvodu zavaleno britskými a dalšími „nájezdníky“.

Na druhé straně, i když skutečně není česká konzumace alkoholu nízká – jsme například stále světovými rekordmany ve spotřebě piva na hlavu –, jsou čísla o spotřebě prezentova­ná institucem­i jako Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) nebo Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) výrazně vyšší, než jaká poskytují domácí zdroje.

Takže například britská srovnávací studie, která se opírá mimo jiné o data WHO, uvádí pro Českou republiku spotřebu čistého alkoholu na hlavu na úrovni 13,7 litru. Přitom podle tuzemského Státního zdravotníh­o ústavu byla loni jen 6,8 litru na hlavu, a navíc stále klesá. V roce 2014 činila celková spotřeba 7,2 litru a v roce 2012 celkem 7,4 litru.

Světové zdroje tedy oproti zdrojům domácím uvádějí spotřebu stoprocent­ního lihu ročně na jednu osobu dvojnásobn­ou.

Spotřeba čistého alkoholu v daných zemích se různými způsoby vypočítává z množství prodaného vína (11 až 16 procent alkoholu), lihovin (40 procent) a především piva (4,5 až 5 procent), které má u nás vlivem vysokého prodeje na čísla čistého alkoholu největší vliv.

„Metodika WHO nebo OECD je pokřivená. Zjistili jsme velký nesoulad zejména v metodice výpočtu lihu z prodaného množství piva. Požádali jsme už loni WHO o vysvětlení, ale nereagoval­i,“komentuje britskou studii ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Jaroslav Burkart.

Češi patří ve světě k rekordmanů­m ve spotřebě alkoholu. Národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil chce proto prosazovat jeho zdražení.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia