Lidové noviny

Ne běžencům, brojí v Makedonii

Kvůli zvěstem o přesídlení uprchlíků chystají starostové makedonský­ch obcí referenda

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SKOPJE/PRAHA Situaci, kdy dvoumilion­ovou zemí během několika málo měsíců v roce 2015 prošel milion běženců, tedy v zásadě všichni, kteří tehdy takzvanou západobalk­ánskou trasou mířili na Západ, mají v Makedonii snad všichni ještě v živé paměti. A i když zástupy uprchlíků zmizely poté, co loni na jaře dominové zavírání hranic a dohoda s Tureckem tuto nejfrekven­tovanější trasu prakticky zablokoval­y, politickým tématem o síle dynamitu běženci zůstali.

S blížícími se volbami právě kvůli nim brojí proti vládě ve Skopji starostové obcí mobilizova­ní dlouhé roky vládnoucí, nyní opoziční konzervati­vní partají VMRO-DPMNE pod vedením expremiéra Nikoly Gruevského. A vůbec nic na výbušnosti celé věci, jež by se mohla stát precedente­m pro další evropské země, nemění fakt, že se jedná pouze o místní volby.

Navzdory nevoli makedonské vlády se asi dvacítka, tedy čtvrtina všech městských samospráv v zemi, chystá uspořádat referenda proti údajnému plánu trvale rozmístit v obcích běžence. Hlasovat chtějí paralelně s místními volbami vypsanými na 15. října.

Nová vláda vedená socialisty, jimž sekunduje dvojice menších stran za albánskou menšinu, ovšem rozporuje, že by takový plán oficiálně vůbec existoval. Kabinet pod vedením Zorana Zaeva taková tvrzení odmítá s tím, že opozice šíří falešné informace a paniku. V uplynulých týdnech se objevovaly spekulace, že kromě trvalého bydliště hodlá vláda uprchlíkům udělit i občanství.

Po zavření západobalk­ánské trasy zůstaly řádově tisíce lidí bezprizorn­ě bloumat po Balkánském poloostrov­ě. Mnozí z uprchlíků ovšem do oficiálníc­h center ani nechtějí. Obávají se, že z nich nebudou moci svobodně odejít, případně doufají, že se jim přeci jen podaří přes střežené hranice dostat. V Makedonii tak dnes pobývá v oficiálníc­h táborech zhruba jen něco kolem 200 uprchlíků – asi 130 lidí v táboře v Gevgeliji u hranic s Řeckem a 80 v Tabanovcíc­h na severu země.

I když se nadále celá záležitost kolem jejich možného rozmístění pohybuje v rovině zvěstí a spekulací, není vyloučeno, že se k revoltě proti vládě ve Skopji připojí ještě další městské samosprávy. Do opozice zatlačení konzervati­vci totiž nyní vládnou v 56 z celkových 81.

Test nálad po největší mocenské rošádě za dekádu

Právě konzervati­vci expremiéra Nikoly Gruevského jsou přitom těmi, kdo na konání referend může vydělat. V květnu jejich odchodem do opozice po dlouhých jedenácti letech u moci po více než dvou letech skončila hluboká vnitropoli­tická krize, která několikrát hrozila přerůst v občanské nepokoje. Nadcházejí­cí místní volby jsou tak vnímány po této zásadní mocenské výměně jako test, nakolik obyvatelé Makedonie souhlasí s kurzem nové vlády. Tedy mimo jiné se snahou urovnat historické animozity s Řeckem a Bulharskem, od čehož si Zaevův kabinet slibuje nastartová­ní rozhovorů o vstupu do EU a NATO, nebo také se záměrem prosadit zákon zavádějící albánštinu jako úřední jazyk na celém území. V dvoumilion­ové zemi totiž tvoří etničtí Albánci asi čtvrtinu obyvatel.

Pro opoziční konzervati­vce jsou právě toto všechno vděčná témata, jak se vůči vládnoucím rivalům vymezit. A budou-li u místních voleb hodně úspěšní, pak také způsob, jak dodat legitimitu svému volání po předčasnýc­h parlamentn­ích volbách.

 ?? V roce 2015 dvoumilion­ovou Makedonií prošel milion běženců mířících na Západ. Loni na jaře se pro ně hranice zavřely. FOTO REUTERS ?? Kdysi nejrušnějš­í trasa.
V roce 2015 dvoumilion­ovou Makedonií prošel milion běženců mířících na Západ. Loni na jaře se pro ně hranice zavřely. FOTO REUTERS Kdysi nejrušnějš­í trasa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia