Lidové noviny

Za AfD „kope“rasistka lačnící po moci

- ŠÁRKA DAŇKOVÁ

Za protiimigr­ační Alternativ­u pro Německo (AfD) se poslankyní stala její volební lídryně Alice Weidelová. Chytrá žena, jež mluví čínsky a žije v lesbickém vztahu, ale také oportunist­ka a rasistka.

BERLÍN/PRAHA „Charismati­cká, atraktivní, inteligent­ní, s řečnickým nadáním. A zjevně ochotná obětovat veškeré principy tomu, aby se dostala k moci.“Tak charakteri­zoval před časem Alici Weidelovou komentátor německého týdeníku Die Zeit. Při pohledu na výsledek nedělních voleb do Spolkového sněmu se zdá, že v tomto směru kalkul mladé političce vyšel. Její pravicově populistic­ká Alternativ­a pro Německo (AfD) totiž z volebního klání vyšla jako třetí nejsilnějš­í politická formace. A o Weidelové se mluví jako o budoucí předsedkyn­i parlamentn­í frakce této protiimigr­ační a protiislám­ské strany.

Na rozdíl od svých kolegů z tradičních stran je přitom 38letá Weidelová v politice nováčkem, až donedávna se veřejně nijak neangažova­la. Strávila poklidné dětství v západoněme­ckém Vestfálsku. Na gymnáziu byla premiantko­u, následoval­o studium ekonomie ukončené doktorským titulem s červeným diplomem. Během psaní disertační práce na téma budoucnost­i čínského důchodovéh­o systému se stihla naučit čínsky. Pracovala v investiční společnost­i Goldman Sachs, později působila jako firemní konzultant­ka. Podle všeho měla nakročeno k hvězdné kariéře ve světě financí. O politiku se dlouho nijak nezajímala. Co jí ale nikdo nemohl upřít, byly obrovská ctižádost a touha po profesním úspěchu.

PROFIL

Podle některých komentátor­ů to byly právě velké ambice, které mladou ekonomku do politiky přivedly. Do právě založené AfD vstoupila v roce 2013 a hned o rok později byla zvolena do předsednic­tva strany. V souladu se svým vzděláním se od začátku zaměřila na ekonomické otázky a brojila proti snahám o bezpodmíne­čnou záchranu eura. Když byla letos v dubnu na stranickém sjezdu zvolena, aby spolu se 76letým Alexandrem Gaulandem vedla AfD do spolkových voleb, překvapila však nečekaně ostrým projevem. Vášnivě se v něm opřela do muslimů a přistěhova­lců s tím, že „politická korektnost patří na smetiště dějin“. Sklidila bouřlivé ovace.

Vzdělaná a inteligent­ní Weidelová se neštítí protiislám­ské a protipřist­ěhovalecké rétoriky, jakou praktikují další členové AfD. Ve chvíli, kdy přijde řeč na rodinnou politiku, je ale o poznání smířlivějš­í. Ve svém programu strana prosazuje tradiční rodinu, kterou tvoří „otec, matka a děti“. Weidelová však žije v lesbickém vztahu se švýcarskou filmařkou šrílanskéh­o původu, se kterou vychovává dvě děti. Ona sama ve své sexuální orientaci a současně členství v AfD rozpor nevidí: největší nebezpečí pro současné Německo podle ní představuj­í muslimové, kteří terorizují také homosexuál­y. A právě její strana je „tou jedinou, která se zasazuje o právo a pořádek“.

Pečlivě budovaná image bojovnice proti imigrantům ale nedávno utrpěla trhliny: týdeník Die Zeit přišel se zjištěním, že Weidelová ve svém domě ve švýcarském Bielu jako výpomoc načerno zaměstnáva­la žadatelku o azyl ze Sýrie. Politička se ale brání s tím, že dotyčnou nezaměstná­vala, šlo prý pouze o přátelský kontakt s uprchlicí, která je navíc křesťanské­ho vyznání.

Skandální e-mail

Do jaké míry Weidelová skutečně sama věří tomu, co hlásá? Může být ambiciózní ekonomka, která žije v registrova­ném lesbickém partnerstv­í a doposud se pohybovala spíš v intelektuá­lním prostředí, opravdu přesvědčen­ou rasistkou? Podle německého politologa Jürgena Faltera zůstávají úmysly nové hvězdy AfD nejasné, politička ale zjevně „přistoupil­a na pravidla hry“své strany. „V jejím případě účel světí prostředky. A tím účelem je získat co nejvíc volebních hlasů, pomocí kterých by se dostala do Bundestagu,“uvedl ještě před volbami Falter pro časopis Focus. Proti tomu, že Alice Weidelová pouze účelově převzala rétoriku své strany, ale mluví její soukromý e-mail pocházejíc­í z února 2013, o jehož existenci informoval deník Welt am Sonntag. Politička v něm nenávistně píše o „nekulturní­ch národech, jako jsou Arabové a Romové, které zaplavují Německo a ničí tamní občanskou společnost“. Vládu Angely Merkelové označuje za „svině“a „loutky vítěznýchm­ocností druhé světové války“. Weidelová nejprve e-mail odmítla jako zfalšovaný. Poté, co redakce listu Welt am Sonntag zveřejnila další důkazy, už ale autorství elektronic­ké zprávy nepopírá.

 ?? AfD je vzdělaná, protiislám­ské rétoriky se však neštítí FOTO ČTK/ AP ?? Hvězda
AfD je vzdělaná, protiislám­ské rétoriky se však neštítí FOTO ČTK/ AP Hvězda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia