Lidové noviny

Německý posun k normálu

Velké plány na integraci eurozóny se neuskutečn­í

-

Výsledek německých voleb vyvolal překvapení. Německá politická elita se probudila ve stavu hororu, výsledky jsou přitom v rámci statistick­é chyby posledních průzkumů, které jasně naznačoval­y, že Alternativ­a pro Německo zaznamenáv­á dynamický vzestup a směřuje k postavení třetí největší politické strany v zemi. Leckdo tomu ale jako by stále nemůže uvěřit. CDU/CSU a SPD měly v Bundestagu osmdesát procent křesel. Nyní dají dohromady něco málo přes padesát.

V rámci toho, co prožívá Evropa a atlantický svět, se Německo jevilo jako ostrov stability. Británie se ponořila do brexitu, Francie si prožila politické zemětřesen­í či spíše malou revoluci proti zavedenému establishm­entu, v USA si zvolili neřízenou střelu Trumpa a v Německu se dlouho zdálo, že kancléřka bude směřovat k dalším čtyřem poklidným rokům. Posun k normálu či standardu tedy znamená, že část Němců prostě volí protestně, proti establishm­entu a proti systému podobně jako část Italů, Španělů, Britů nebo Francouzů. Nyní už to v Německu není a nebude tabu.

Protestní čtvrtina

Ukazuje se, že když se sečte 12,6 procenta pro AfD a 9,2 procenta pro Levici, lze konstatova­t, že celá v součtu čtvrtina německých voličů dala hlas protestním a extrémním stranám. I když s označením Die Linke za protestní stranu by především v bývalém východním Německu asi leckdo nesouhlasi­l, protože zde je tato strana už dlouhá léta normální součástí státního establishm­entu. Dívat se na to dá různě, buď je protestní jenom AfD, v maximalist­ickém pohledu můžeme za protestní kromě AfD a Die Linke naopak považovat FDP – strana se výrazně vymezovala proti tomu, jak „systém“až dosud zachraňova­l eurozónu.

AfD de facto začínala jako protestní strana konzervati­vních euroskepti­ckých profesorů. Ty ale potom vyděsily nacionalis­tické a polofašist­ické spády AfD, takže většina z nich postupně přestoupil­a směrem k pod- poře FDP, která je dnes také de facto – z pohledu německého diskurzu – euroskepti­ckou stranou. A nakonec – třeba SPD je definičně mainstream­ovou stranou. Jenže nápady této strany na jednostran­né jaderné odzbrojení a odchod amerických vojáků z Německa představuj­í jakýsi utopický pacifismus a socialismu­s. Bývalý šéf SPD Schröder de facto pracuje pro Kreml a vedení strany to odsoudilo velmi vlažně. To z pohledu zvenčí také poněkud znevažuje „normalitu“této „ukázkově normální“strany.

Na druhé straně – co je úspěch a co je průšvih, to je pochopitel­ně relativní. AfD získala de facto stejně jako nizozemský extremista Geert Wilders. Jeho výsledek byl v případě posledních nizozemský­ch voleb chápán tak, že Wilders byl poražen na hlavu. Rozdíl je v dynamice. Wilders dostal méně, než se čekalo, AfD nakonec o něco více, než se čekalo.

Výše zmíněná normalita znamená, že Německo bude do budoucna méně politicky stabilní a přiblíží se jiným evropským ze- mím, což není dobře, protože nějakou kotvu a stabilitu EU potřebuje. Na druhé straně ztratí Německo „glejt“být ostatním jakýmsi mravokárný­m vychovatel­em, což také v mnoha ohledech není na škodu.

Tři partneři, tři prestižní úřady

Ačkoli v předvolebn­ích debatách se budoucnost eurozóny nejevila zásadním tématem, bude to jeden z faktorů, podle kterého se bude nebo nebude formovat budoucí německá vládní koalice. Pro Německo bude nyní velmi těžké být vstřícný vůči francouzsk­ým plánům na větší integraci eurozóny, na nějakou vyšší vzájemnou solidaritu či na společné pojištění vkladů. FDP žádá zpřísnění pravidel, jejich přísnější dodržování. Záchranný val eurozóny ESM chce FDP zrušit a Řecko vykopnout z eurozóny. Liberálové jistě nebudou mít problém se těchto dvou nápadů vzdát, lze si ale jen těžko představit, že by akceptoval­i, že Němci budou platit něco víc směrem na jih. Zelení nemají s větším přerozdělo­váním v rámci eurozóny problém, jenže také záleží na tom, kdo bude v případné koalici „Jamajka“(černí-žlutí-Zelení) ministrem financí. Oministers­tvo zahraničím­ají eminentní zájem Zelení, FDP právě o finance. CDU by sice ráda držela Wolfganga Schäubleho na tomto postu, jenže počty jsou jasné: prestižní úřady jsou tři – premiér, finance a zahraničí. A koaliční partneři mají být také tři.

Proto se uvažuje také o variantě menšinové vlády, což by pro Němce byla novinka. Většina pro podporu alespoň minima toho, co žádá Francie, tu vlastně je. Vládnout by mohli CDU/CSU a Zelení. Merkelová si se Zelenými rozumí, převzala přece většinu jejich agendy, o podporu ke zřízení ministra financí pro eurozónu (jak žádá Francie) by mohla žádat také opoziční SPD. V tomto aranžmá by ale Německo nebylo ani klidné, ani stabilní. A bavorská CSU by asi nebyla pro.

Takže je pravděpodo­bné, že v eurozóně bude zachován status quo. A maximum, co se změní, je, že se něco nějak přejmenuje.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia