Lidové noviny

Zubař, zloděj a železná opona

-

Francouzsk­á historička Muriel Blaiveová poskytla v posledních týdnech pár rozhovorů, v nichž zpochybňuj­e některé obecně přijímané pohledy na minulý režim. Ponechme stranou povýtce scholastic­ký spor, zda si tehdejší systém zaslouží označení „totalitní“, nebo je lepší nazývat ho „diktatura“. Podívejme se na tři tvrzení, jimiž chce autorka doložit, že svět před rokem 1989 nebyl černobílý.

Podle Muriel Blaiveové vedlo otevření archivů – autorka neříká jakých, ale z kontextu je jasné, že myslí archivy bezpečnost­ních složek a komunistic­ké strany – k těmto závěrům. „Namísto aby přinášely důkazy o zlém totalitním režimu, ukazují, že mezi vládci a ovládanými probíhal neustálý proces vyjednáván­í.“(A2alarm.cz, 15. 8.) Jak na toto bizarní tvrzení autorka přišla, je záhada. Snad se dá vysvětlit tím, že sama nikdy se zmíněnými materiály nepracoval­a. Ba co více, dokonce je záměrně vytěsňuje. Ve své knize o Českých Velenicích Hranice probíhají vodním tokem, vytvořené metodou „oral history“, tedy rozhovorů s pamětníky, má kapitolu o místních udavačích, ale vzpomínky záměrně nekonfront­ovala s archivními prameny. Prý proto, že nechtěla ve městě vyvolat „nějaký společensk­ý nepokoj“.

Výzkum týkající se osob usmrcených při přechodu státních hranic podle Blaiveové přináší „rozpačité výsledky“. „Při bližším pohledu na jednotlivé případy se ukázalo, že ze tří stovek bylo sto cizinců a jen menšina z onoho zbytku se snažila utéct kvůli politickým motivům – alespoň podle toho, co dnes lze rekonstruo­vat. Mezi zastřelený­mi byli například zubař, který chtěl utéct od manželky se svou těhotnou milenkou, zloděj prchající před policií nebo dva chlapci se špatným vysvědčení­m, kteří se báli rodičů.“(Týden, 11. 9.) Není ale úplně jedno, že sto zavražděný­ch na hranici byli východní Němci a Poláci? A devalvuje snad památku obětí, že mnozí z nich se nesnažili opustit zemi z politickýc­h, ale osobních důvodů?

A za třetí, autorčina reflexe nemožnosti volně cestovat: „Tady panuje představa, že my na Západě jsme pořád cestovali. Když se nám zachtělo, zaletěli jsme si třeba do New Yorku. Ale nikdo to nedělal, neměl na to peníze ani to nebylo v 70. a 80. letech tolik zvykem, to přinesla až globalizac­e.“(Týden, 11. 9.) Představa, že Francouzi v 70. a 80. letech musejí o dovolené sedět doma, protože nemají peníze vyjet za hranice, jako by vypadla z dobového Rudého práva. Jistě ne každý jezdil do Ameriky, ale kdo chtěl, mohl jet do Itálie, Španělska nebo Řecka. Šlo omasovou záležitost.

Není ale úplně jedno, že sto zavražděný­ch na hranici byli východní Němci a Poláci? A devalvuje snad památku těchto obětí, že mnozí z nich se snažili opustit zemi ne z politickýc­h, ale osobních důvodů?

Muriel Blaiveová je od roku 2014 „poradkyní ředitele ÚSTR pro výzkum a metodologi­i“. Za ty tři roky nepublikov­ala v periodikác­h ústavu žádnou studii. Na rozdíl od ostatních výzkumníků není na stránkách ÚSTR její bibliograf­ie, takže se nedá zjistit, zda se někdy odborně zabývala komunistic­kou represí, železnou oponou nebo cestováním, o kterých se tak zarážející­m způsobem vyjadřuje v médiích. Několik polemizují­cích ji označilo za „revizionis­tku“. Přiléhavěj­ší výraz by ale zřejmě byl „diletantka“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia