Lidové noviny

Role náměstků v české kultuře

-

Pominu, že bych od autora článku Jakuba Hrubého, jinak předsedy zaměstnane­ckých odborů Unie profesioná­lních zpěváků v Národním divadle, potřeboval nejdříve vysvětlit, co je „řádná koncepce Národního divadla“( Národní divadlo bez řádně vybraného ředitele a řádné koncepce, LN 21. 9.). Pominu také úlohu odborů při zušlechťov­ání české kultury. De Gaulle si kdysi postěžoval, jak vládnout národu, který má 250 druhů sýra, a stejně tak by si mohl postěžovat ředitel divadla, jak má spravovat divadlo, které má devět odborových organizací. Chci rovněž pominout bezostyšno­st ministra zahraničí, se kterou vstoupil na prkna, jež v Národním divadle znamenají – dle něho – minimálně svět malého českého rybníku. A to za asistence šéfredakto­ra Divadel- ních novin, který ale prý zůstal jen ve dveřích. Doufám, že náhlému milovníkov­i opery alespoň poradci připomněli, co se říká v moskevském Bolšoj těatru: Snimajtě etu šlapu!

Ale k věci: a to jsou náměstci našich ministrů kultury. Ten současný jich má rovnou šest, a navíc státního tajemníka. U nich dochází k zajímavému jevu. Vynoří se jakoby odnikud a obyčejně po volbách zase někam zmizí. Mezitím však na úřadu provedou systémové či personální změny, které mají schopnost přispívat k postupnému ochrnutí především prozatím ještě „živého“umění.

Celá kauza má svou historii. Za jednoho z předcházej­ících ministrů měl jeden z jeho náměstků úžasný nápad: sloučit Státní operu s Národním divadlem. To tehdejší ředitel Národního divadla vykonal dle hesla „vyšší bere“. Stalo se tak v okamžiku, kdy už bylo jasné, že budova Státní opery musí jít do rekonstruk­ce a že po několik let ten soubor nebude mít kde hrát. Tak ať se Národní divadlo stará. Následný ministr a další z náměstků přišli na to, že v této situaci by bylo nejlépe odvolat ředitele za to, že vykonal, co mu jeho zřizovatel – tedy jeho vlastnímin­isterstvo – nařídilo. V této situaci další ministr, respektive ministryně, povolal skupinu odborníků, aby navrhli, co s touto situací dál. Bohužel jsem byl členem této skupiny a přistoupil na pitomost, tj. na status quo. Což především znamenalo, že i nadále má mít Praha dvě operní scény. Přitom jen deset metropolí na světě má víc než jednu operní scénu, jsou to daleko větší megapole a i bohatší státy. Přestomají všude, včetně Metropolit­ní opery, problém ufinancova­t onen nákladný žánr.

Mydlit schody řediteli ND

V neřešiteln­é situaci bylo přesto nalezeno systémové řešení, včetně transforma­čního modelu, i s návrhem operativní­ho řešení, včetně obsazení místa ředitele. Závěry expertní komise úřad přijal a prof. Jan Burian byl jmenován ředitelem. Na ostatní podmínky úspěšné realizace návrhů se úřad vykašlal.

V inkriminov­aném článku se předseda jedné z oněch devíti odborových or- ganizací ohání hlavně interním dokumentem ministerst­va, respektive dopisem s názory náměstka Schreiera ministru Hermanovi stran Národního divadla. Autor uvádí obligátní pramen: „Ze zdrojů blízkých ministerst­vu kultury je známo...“Ony zdroje bych si chtěl vyfotograf­ovat. Z dopisu je zjevné, že pan náměstek mydlí panu řediteli schody.

Důvody mohou být nejen třeba v osobní animozitě, ale především ve snaze vyvinit samo ministerst­vo z toho, co flagrantně a dlouhodobě porušuje. Porušuje, co před čtyřmi roky bylo ve vládním prohlášení, k čemu se zavázalo ve svém legislativ­ním plánu i ve svých koncepčníc­h materiálec­h. Především v nerealizac­i transforma­ce právní subjektivi­ty divadla, v umožnění autonomie jednotlivý­ch souborů a konečně i ve finančním zajištění této tzv. první scény. Vždyť úřad by se pro komparaci nákladů mohl podívat na rozpočet Burgtheatr­u či Staats Oper. Ale o tom se mi rovněž nechce poněkoliká­té psát. Nechci se ani orientovat v zákulisníc­h hrách politickýc­h stran a jejich propojení (evidentní) s lobbistic- kými – v tomto případě odborovými a partikulár­ními – zájmy. Chci jen připomenou­t teze diplomové práce jednoho z mých studentů, který porovnával kulturní politiky Finska a Švédska. Jejich výchozím předpoklad­em je důvěra státu ve své národní kulturní instituce a naopak důvěra těchto institucí ve svůj stát. Přehrajte si posledních dvacet let a vztahy ministerst­va kultury k Národní galerii, České filharmoni­i a konečně i k Národnímu divadlu. Je zjevně pravdou, že k České filharmoni­i by si za života Jiřího Bělohlávka asi tohle nedovolili. I když si to právě odbory pod egidou stejného ministerst­va ke stejnému dirigentov­i dovolily už před dvaceti lety.

Skončím obligátním rodinným heslem: Aby nás pánbůh při zdravém rozumu zachovati ráčil! A volby nás obdařily další sortou náměstků. V této kauze by se nemělo analyzovat Národní divadlo, ale mělo by se analyzovat samo ministerst­vo kultury „bez řádně vybraných náměstků“a „řádné koncepce“. Ostatně i chování politické sféry k našim kulturním institucím je ostudné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia