Lidové noviny

Strategick­á volba

Prezident Miloš Zeman se zasloužil o šťastné otevírání naší země vůči Izraeli

-

Prezident Miloš Zeman obdržel v minulém týdnu cenu Bojovník za pravdu. Stalo se to v New Yorku, na velikém galavečeru za účasti vedoucích osobností americké židovské komunity. Je to cena, která „se zavádí“– letos to byl teprve čtvrtý ročník. První laureáti jsou tedy pro prestiž takové ceny rozhodujíc­í. Prvním laureátem byl nositel Nobelovy ceny ElieWiesel, mezi dalšími laureáty je předseda Knesetu Yuli Edelstein, francouzsk­ý filozof Bernard-Henry Lévy a britskýmin­istr Michael Gove. Letos tedy Miloš Zeman.

Myslím, že je dobré přiblížit čtenáři Lidových novin kontext této významné události. Po mimořádném přijetí na kongresu AIPAC v roce 2016 je to již druhé významné ocenění prezidenta republiky americkou židovskou komunitou a je to výslovně za neochvějno­u podporu České republiky a přátelský postoj naší země vůči Izraeli. Ten pro zřizovatel­e ceny Ger- shon Jacobson Jewish Continuity Foundation zosobňuje právě Miloš Zeman.

Česká republika v současnost­i nepřináší do světové diskuse žádné velké téma – pamětníci si mohou říct možná naštěstí! Jiní zase želí dob prezidenta Václava Havla, kdy se na chvíli zdálo, že politická morálka je českým vynálezem.

Malá hrdinská země

Podpora Izraele je šťastnou volbou. Především přirozeně odpovídá názorům stále více českých občanů, kteří právem v Izraeli vidí malou hrdinskou zemi, která je schopna efektivně a statečně bránit svoje přesvědčen­í a hodnoty tváří v tvář nepřátelům na život a na smrt. To je přeci velké morální téma amnoho Čechů by se ho určitě umělo zhostit podobně.

Dále je Izrael čím dál zřetelněji jednou z vedoucích technologi­ckých světových velmocí. Pro Českou republiku je výhodné a velmi zajímavé s Izraelem spolupraco­vat ve všech oborech vědy, hospodářst­ví a jejich vzájemného prolínání. Zkušenost nás naučila, že kvalita naší státní administra­tivy a vlády se dá vlastně i trochu poměřovat jejich schopností předkládat ná- vrhy ke spolupráci a hlavně je pak realizovat. Izrael je k nám přátelský a stále více otevřený, obchodní výměna v posledních letech roste o neuvěřitel­né desítky procent ročně. K tomuto utěšenému stavu přispívá na obou stranách řada firem, ale i osobností. Ty nejodhodla­nější sdružují velmi aktivní a komplexně působící obchodní komory v Tel Avivu a v Praze. Společné vědecké a hospodářsk­é mise v nejrůznějš­ích oborech lékařství, ekologie, informační­ch technologi­í i základního výzkumu jsou v bilateráln­ích vztazích České republiky v porovnání s jinými zeměmi – a to dokonce i členy Evropské unie – úplnou raritou.

Třetím argumentem jsou Spojené státy samé. Podobně i tam patří podpora Izraele mezi ctnosti a je konstantou americké zahraniční politiky. Česká republika tedy získává ve vlivných amerických kruzích cenné body.

Opravdově i pragmatick­y

Tohle všechno náš prezident ví. V souladu s politikou vlády je jedním z pilířů, které z obyčejného bilateráln­ího vztahu vytváří strategick­ou volbu. Jeho vztah k Izraeli je opravdový, osobní, ale i pragmatick­ý. Při příležitos­ti udělení ceny Bojovník za pravdu je třeba mu blahopřát a poděkovat.

Česká zahraniční politika stále jen složitě hledá svoji svobodnou definici. Naši angažovano­st v západních strukturác­h, se kterými nás pojí hodnoty, ale ne vždy stoprocent­ně společné zájmy, je podle některých názorů třeba doplnit o jiné relace, což budí až děsivé kontroverz­e. Z hospodářsk­ých, ale i politickýc­h důvodů. Jsme rádi, že v případě Izraele je tato aktivita nedvojsmys­lně a otevřeně přijímaná.

 ?? Advokát a prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory ??
Advokát a prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia