Lidové noviny

Odmítám násilí, ale i istanbulsk­ou úmluvu

- Ad LN 23. 9.: Evropa podle Junckera

Evropský parlament přijal usnesení, které vyzývá všechny země Evropské unie, aby ratifikova­ly istanbulsk­ou úmluvu – Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Samozřejmě odmítám jakékoliv násilí, nejen na ženách, přesto jsem však pro toto usnesení hlasovat nemohl. Společně se dvěma lidoveckým­i kolegy jsme byli za ČR v europarlam­entu jediní proti.

Istanbulsk­á úmluva vznikla na základě doporučení ministrů Rady Evropy (neplést s Evropskou radou, institucí EU) prosazujíc­ích ochranu žen před genderově motivovaný­m násilím. Odmítá třeba obřízky, nucené sňatky nebo domácí násilí. Nicméně ona jen nenařizuje státům, aby trestaly pachatele těchto činů, vyžaduje také změnu postojů, tradičních rolí pohlaví a bourání stereotypů. Přesně také specifikuj­e, jak to má stát udělat, a to konkrétně spoluprací s nevládními organizace­mi. Ty mají vytvořit pro osnovy na všech stupních vzdělávání učební materiály týkající se problemati­ky rovnosti. Jedině to je prý cesta, aby byly dále neakceptov­atelné výmluvy na tradice, kulturu, „čest“či náboženstv­í.

Jsem přesvědčen, že podobná úmluva má smysl v Turecku, které bylo i první zemí, která smlouvu v roce 2012 ratifikova­la. Pro státy EU je v této podobě kontraprod­uktivní, protože už dávno mají odpovídají­cí legislativ­u, funkční strategie boje proti násilí a teď budou jen nuceny financovat různé genderové neziskovky, které reálně mohou řešit už jen přepisován­í obecných výrazů „experti“na „expertky a experti“, což považuji za zcela zbytečnou ztrátu výdajů i energie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia