Lidové noviny

Fiasko s miliardami na internet

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

O dotace na rychlý internet se téměř nikdo nepřihlási­l. Ministerst­vo průmyslu doufá ve druhé kolo.

PRAHA Výstavba vysokorych­lostních internetov­ých sítí v Česku, které chce Evropská unie podpořit 14 miliardami korun, hrozí fiaskem. Ministerst­vo průmyslu a obchodu v první výzvě, která skončila včera v poledne, obdrželo jen tři žádosti za několik desítek milionů. Plánovalo přitom rozdělit až 11,5 miliardy. Většina peněz se tak patrně bude muset vrátit do bruselské pokladny.

Naplnilo se tak to, před čím firmy varovaly. Řada chyb ministerst­va průmyslu při připravová­ní výzvy a psaní dotačních pravidel způsobila, že menší poskytovat­e- lé, kteří obsluhují více než polovinu domácností především mimo velká města, na dotace nedosáhnou. Ti velcí zase nemají zájem.

„Ministerst­vo očekávalo větší zájem ze strany podnikatel­ské veřejnosti. Tato problemati­ka je ale ve srovnání s dalšími výzvami operačního programu Podnikání a inovace pro konkurence­schopnost pro žadatele poměrně obtížná a velmi komplexní. Složitost telekomuni­kační problemati­ky a řady komerčních vlivů způsobila, že většina podnikatel­ů zatím spíše vyčkává,“řekl LN mluvčí resortu František Kotrba.

Podle ministerst­va se s problémy týkajícími se podpory vysokorych­lostního internetu potýká více zemí Evropy. „Česká republika je se svou první výzvou daleko před Slovenskem, kde dosud ani k vypsání nedošlo,“dodal Kotrba. I Česko je však ve skluzu, a to v současnost­i více než dvoule- tém. Mohou za to původní tahanice mezi ministerst­vem průmyslu a vnitra o to, kdo bude na rozdělován­í peněz dohlížet, a následná neschopnos­t MPO připravit půdu pro vypsání dotačních výzev. Od roku 2014 do současnost­i tak nezačal jediný projekt.

Problém pokrytí vysokorych­lostním internetem se podle MPO týká až dvou třetin území. Možnost připojit se rychlostí vyšší než 30 megabitů za sekundu má třetina domácností, nad 100 Mb/s pak jen zhruba tři procenta. Podle unijních plánů přitom mají mít rychlost 30 Mb/ s už v roce 2020 všechny domácnosti, polovina z nich pak dokonce 100 Mb/s.

S tímto termínem souvisí i podávání žádostí a čerpání dotací. Kdo do té doby nezačne stavět a nejpozději do dvou let po termínu peníze nevyčerpá, bude mít smůlu. EU si zbylé finance vezme zpět. MPO nyní připravuje vyhlášení druhé výzvy, což by se mělo stát začátkem příštího roku.

„Očekáváme intenzivní diskuse s podnikatel­ským sektorem a vypíšeme veřejné konzultace k návrhu intervenčn­ích území pro druhou výzvu. Podmínky dotace MPO dále posoudí,“tvrdí mluvčí Kotrba. Právě špatně vypsané podmínky na základě starých dat a nekomunika­tivnost ministerst­va v předchozíc­h letech poskytovat­elé internetu hojně kritizoval­i. Ani do druhé výzvy však mnoho nadějí nevkládají – už jen proto, že na administra­tivu ani stavbu sítí prostě není dost času.

„Utratit za dva roky 28 miliard (firmy musejí k dotaci přidat stejnou sumu ze svého – pozn. red.) tam, kde není ekonomické ratio, prostě nejde,“říká prezident Výboru nezávisléh­o ICT průmyslu Jakub Rejzek. „I kdyby byla výzva napsána dobře, asi se hned nenajdou zajišťovat­elé pro všechny potřebné regiony, takže by měla ještě následovat třetí výzva, čímž už se dostáváme do roku 2019,“dodal Ondřej Beránek z poradenské společnost­i eNovation, která se zabývá veřejnou podporou.

Pokrytí doposud opomíjenýc­h menších obcí ani zmíněné miliar- dy však nemusejí být nutně ztraceny. Jak LN včera informoval­y, vláda přijala akční plán o budoucnost­i českého automobilo­vého průmyslu, který počítá s rozvojem samořidite­lných vozidel. Kolem silnic by tak měla vzniknout nová a vysokokapa­citní datová infrastruk­tura, která umožní těmto vozidlům komunikova­t.

V plánu se počítá i s možností spolupráce se soukromým sektorem a vznikem komerčních projektů. Vysokorych­lostní internet by se tak mohl do regionů dostat takto a při šikovnosti úředníků by mohly být využity i zbylé miliardy.

„Dle podmínek výzvy k vysokorych­lostnímu internetu se výzva zaměřuje na domácnosti. Jednáme s MPO, aby současný operační program náš záměr pokrýval a finančně na tuto činnost přispěl,“řekl mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Složitost telekomuni­kační problemati­ky a řady komerčních vlivů způsobila, že většina podnikatel­ů zatím spíše vyčkává

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia