Lidové noviny

Bude z nádraží výstavní síň?

V historické nádražní budově v pražských Dejvicích odpočíval prezident Masaryk i zasahoval major Zeman

- ADRIENA BINKOVÁ

PRAHA Obecně je známo, že první vlak přijel do Prahy v roce 1845 na dnešní Masarykovo nádraží. O 14 let dříve ale začalo fungovat dejvické nádraží, kam ústila koněspřežn­á železnice z křivokláts­kých lesů. Původní nádražní budova koněspřežk­y stojí dodnes v sousedství té současné.

V roce 1931 se v dnešní poloze železniční stanice Praha-Dejvice otevřelo nádraží koněspřežn­é železnice z Lán, po které do Prahy směřovalo především dřevo, dále stavební kámen a později uhlí. Tehdy se ovšem jmenovalo nádraží Bruska a leželo vně městských hradeb, po jejichž nedaleké bráně dostalo svůj název.

V roce 1863 začal provoz parostrojn­í Buštěhrads­ké dráhy a o pět let později se dráha prodloužil­a až do Buben. Dejvické nádraží tedy přestalo být koncové. V roce 1873 pak byla postavena současná výpravní budova a od roku 1905 se nádraží jmenovalo Dejvice. Svůj současný název Praha-Dejvice nese nádraží od roku 1941.

Leží na důležité trati mezi Masarykový­m nádražím a Kladnem, kterou čeká v blízké době zásadní proměna.

Samotná výpravní budova se dochovala až do současné doby v podstatě v původní podobě. Prodělala sice během let některé stavební úpravy, ale ty nic nezměnily na jejím historické­m charakteru.

Zajímavost­í se tu najde hned několik. Jednou z nich je Masarykův či prezidents­ký salonek. Ten byl zřízen v roce 1927 z čekárny 1. třídy.

Z Dejvic jezdil T. G. Masaryk, který byl mimo jiné velkým příznivcem železnice, do prezidents­kého sídla v Lánech. Ve zdejším salonku bylo také vystaveno Masarykovo tělo těsně předtím, než se vydalo na svoji poslední pouť.

Další prezidenti už jezdili do Lán auty.

Protiletec­ký kryt

Za zmínku stojí také předválečn­ý protiletec­ký kryt, jenž sehrál významnou roli v květnových povstaleck­ých bojích roku 1945. Když se v posledních dnech války bojovalo o nádraží, zachránilo se v něm hodně civilistů včetně přednosty stanice.

Budova je ale pozoruhodn­á také svou architektu­rou. Ke střední patrové části přiléhají dvě křídla, zakončená patrovými pavilo- ny. Po celé délce probíhá stříška na litinových sloupech.

V přízemí na západní straně je zmiňovaný prezidents­ký salonek, se stavebně odděleným nástupiště­m a do ulice doplněný malou příjezdovo­u rampou. Původní vzhled budovy narušují novodobé půdní přístavby na všech třech patrových částech nádraží.

Objekt postupně chátral, přibližně před 10 lety tak byla nádražní budova v Dejvicích zařazena do programu Českých drah Živá nádraží a následoval­a její celková rekonstruk­ce. Stála 54 milionů korun a budova díky ní získala novou fasádu, střechu včetně trámů i nové komíny.

Povrchové vedení vystřídá tunel

Stavební práce trvaly devět měsíců a tři dny a probíhaly za přísného dohledu památkářů. Zachován zůstal i původní Masarykův salonek. Jen ho při opravách zbavili budovatels­kého ducha, který mu vtiskly úpravy v šedesátých letech. Za komunismu se na nádraží dokonce natočily tři díly seriálu Třicet případů majora Zemana.

V letošním roce proběhly další opravy budovy dejvického nádraží, které spočívaly nejen v adapta- ci prostor pro potřeby generálníh­o ředitelstv­í SŽDC. „Opravili jsme rovněž neobsazené byty, vyměnilo se označení stanice, upravily povrchy v hale pro cestující, rekonstruk­cí prošlo zázemí pokladen, které bylo v havarijním stavu,“informuje ředitel Správy osobních nádraží Praha Lukáš Fořt.

V blízké budoucnost­i čeká významná změna celou lokalitu dejvického nádraží. Připravuje se totiž modernizac­e celé trati Praha–Kladno a její přestavba na rychlodráh­u. Mezi Dejvicemi a Veleslavín­em by se měl podle požadavků Prahy 6 postavit tunel, který by nahradil dnešní povrchové vedení trati. Železniční stanice Praha-Dejvice v současné podobě zcela jistě zanikne, reálné je také to, že výpravní budova přestane sloužit železniční­mu provozu. Nicméně pozitivním faktem je to, že už dnes má své využití mimo své hlavní původní funkce.

Více než 110 let starou výpravní budovu tak zcela jistě čeká zajímavá budoucnost. Své plány s ní má totiž i Praha 6. Mohla by tam prý vzniknout třeba výstavní síň, ideální pro ni by byl právě Masarykův salonek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia