Lidové noviny

V budově koněspřežk­y vznikly byty

- ADRIENA BINKOVÁ DEJVICE

Konečná stanice koněspřežn­é železnice z Lán měla svou nádražní budovu v místě dnešní železniční stanice Praha-Dejvice. Ta se jako jediná budova koněspřežk­y zachovala až do současné doby a leží na druhé straně staničního kolejiště.

V roce 1830 začal provoz na koněspřežn­é železnici, která byla druhá a také poslední na našem území, o rok později se otevřela nádražní budova v Dejvicích.

S její stavbou měla Pražská železniční společnost, která stála za zrodem koněspřežk­y, značné problémy. Pevnostní správa totiž nechtěla povolit výstavbu staniční budovy z kamenného zdiva a trvala na stavbě z lehčího hrázděného zdiva. Až zásah samotného císaře požadavek pevnostní správy zvrátil. Nová budova byla na svou dobu velmi bytelná, měla obdélníkov­ý půdorys, vysokou valbovou střechu a masivní zdi z opukového kamene. V původní podobě vydržela až do roku 1863, kdy začalo dnešní dejvické nádraží sloužit parostrojn­í železnici a výpravní budovu bylo nutné upravit.

V rámci těchto úprav v 60. letech 19. století přibylo především jedno patro a dvě místnosti určené původně pro úředníky se přestavěly na čekárny. V roce 1865 ředitelstv­í Buštěhrads­ké dráhy, které získalo dejvické nádraží do svého majetku, rozhodlo o rozšíření čekáren přízemní přístavbou na straně směrem k Veleslavín­u. O tři roky později, po prodloužen­í trati do Buben, přibyl podobný přístavek i na druhé straně původní budovy. Zde byl také byt staničního strážníka, rozšířila se dopravní kancelář. Velice brzy však původní nádražní budova již přestala stačit požadavkům doby, a proto se společnost rozhodla vybudovat novou výpravní budovu na opačné straně kolejiště.

Nejstarší drážní vodojem

Původní budovu ale nezbourala, přestavěla ji na byty a tomuto účelu slouží objekt dodnes. Později došlo ke zvýšení obou přístavků o jedno patro, budova tím dostala dnešní vzhled. V průběhu dalších let prošla řadou rekonstruk­cí a stavebních úprav, klenuté stropy a zachované kamenné zdi přízemí prostřední části objektu ale připomínaj­í historii nejstarší nádražní budovy na území Prahy.

Za zmínku stojí i drážní vodojem, který se nalézá vedle původ- ní nádražní budovy. Pochází z roku 1872 a měl v přízemí kotel, od něho procházel komín ocelovou vodní nádrží umístěnou v patře. Jedná se o nejstarší drážní vodojem v Praze.

 ?? Se jako jediná stanice koněspřežk­y zachovala až do současnost­i FOTO SŽDC ?? Budova
Se jako jediná stanice koněspřežk­y zachovala až do současnost­i FOTO SŽDC Budova

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia