Lidové noviny

Salonek budovali pro potřeby Masaryka

-

Na pražských nádražích jsou tři „vládní salónky“, dva z nich nesou jméno prezidenta T. G. Masaryka. „Jen jeden byl ale vybudovaný přímo pro něj,“říká

železniční historik Mojmír Krejčiřík.

LN Můžete připomenou­t historii Masarykova salonku v dejvickém nádraží?

V roce 1927 zřídilo Ředitelstv­í státních drah v Praze ve výpravní budově železniční stanice Praha-Dejvice zvláštní čekárnu prezidenta republiky T. G. Masaryka pro jeho cesty vlakem z Pražského hradu do Lán. Následně byla zřízena obdobná čekárna i ve stanici Lány (dnes Stochov). Tzv. prezidents­ký salonek byl umístěn v přízemí západního pavilonu.

LN Jak vypadal vchod do salonku?

Ze strany nástupiště označoval vchod do salonku reliéf státního znaku, z ulice bylo ke vchodu upraveno dodnes existující schodiště a příjezd pro kočáry.

LN Pokud porovnáte tento salonek s podobnými na hlavním nádraží nebo na Masarykově nádraží, nebyl trochu na okraji zájmu?

Vládní salonky ve stanicích hlavní nádraží a Masarykovo nádraží pocházejí z dob rakouského mocnářství a sloužily pro cesty císaře Františka Josefa I. a členy panovnické­ho domu do Prahy, proto se po vzniku Českoslove­nska od roku 1918 využívaly pro vládní účely spíše výjimečně. K významnějš­ímu využívání vládního salonku na hlavním nádraží pak došlo po roce 1945. Naproti tomu salonek v Dejvicích byl určen výhradně pro potřeby T. G. Masaryka a po jeho smrti se přestal využívat. bin

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia