Lidové noviny

Vytrvalost přijatá od rodičů

- JAROSLAV PETR

Nová psychologi­cká studie dokazuje, že ochotu poprat se s problémy a vynaložit při jejich řešení zvýšené úsilí se učí už roční děti pozorování­m svého okolí.

Ahoj Billy, zdraví Julia Leonardová ročního chlapce a staví před něj krabici. „Uvnitř něco je. Já to vyndám ven, co říkáš,“pokračuje psycholožk­a.

„Hmm, nejde to… To jsem zvědavá, jak to otevřu… Že by takhle… Taky ne… Anebo tak…“zápolí s uzávěrem.

Po třiceti vteřinách soustředěn­ého úsilí psycholožk­a krabici otevře, vyndá z ní plastovou žábu a ukáže ji Billymu. Za chvíli se před hochem popere s dalším úkolem. Snaží se sundat z karabiny pestrý přívěsek. Opět předstírá, že se jí to nedaří, ale nevzdává se a po půl minutě uspěje.

Nakonec Leonardová dá hochovi hrací skříňku. Předstírá, že se hračka uvádí do chodu stisknutím velkého nápadného knoflíku. Ten je ale nefunkční a hudba se ozve, jen když Julia Leonardová otočí skrytým vypínačem, jehož ovládání je pro jednoleté děti příliš komplikova­né. Nechá nehrající skříňku hošíkovi a odejde. Billy netuší, že v té chvíli začíná vlastní experiment psychologů z Massachuse­ttského technologi­ckého institutu. Chlapec by rád slyšel hudbu ze skříňky. Opakovaně mačká nápadný knoflík a zkouší hračku uvést do chodu. Motivace mu nechybí. Vždyť před chvílí viděl, že se námaha vyplácí.

Snadný úkol nevychováv­á

Některým dětem předvedla Julia Leonardová a její kolegyně Yuna Leeová a Laura Schultzová správné řešení. Během třiceti sekund hned třikrát po sobě bez nejmenších problémů vyndaly plastovou žábu z uzavřené krabice a stejně tak dětem ukázaly, jak snadno se dá sejmout přívěsek z karabiny. Také těmto dětem daly k dispozici hrací skříňku se skrytým vypínačem a také u nich sledovaly, s jakým úsilím se budou snažit pustit hudbu.

Ukázalo se, že děti, které viděly jen bezproblém­ové řešení úloh a nebyly svědky vytrvalého zápolení s problémy, vzdávaly snahu o spuštění hrací skříňky po polo- vičním počtu pokusů. „Děti se naučí, že se námaha vyplácí, a pak jsou ochotné vyvinout větší úsilí než obvykle,“shrnuje Julia Leonardová výsledky studie publikovan­é ve vědeckém časopise Science.

Naučená vytrvalost

Pro děti je nesmírně důležité, aby už ve velmi raném věku kolem jednoho roku viděly, že k úspěchu vede často trnitá cesta, na které se vyplácí vynaložit zvýšenou námahu.

„Od osmdesátýc­h let minulého století víme, že se děti učí vytrvalost­i od svých rodičů. Ale tohle je první experiment, který prokázal, že lekce z vytrvalost­i jsou s to vstřebat už takhle malé děti,“komentoval­a studii týmu Julie Leonardové psycholožk­a Irina Mokrovová ze Severokaro­linské univerzity.

Dětský psycholog Lucas Butler z Marylandsk­é univerzity v komentáři pro časopis Science připomíná, že dřívější studie hledaly účinnější metody motivace pro větší děti a mládež. Ale tito mladí lidé už mají za sebou spoustu zkušeností s řešením problémů a to se promítá do jejich přístupu. Jak dokazuje studie týmu Julie Leonardové, vytrvalost ani u velmi malých dětí nezávisí jen na zděděných rysech osobnosti, ale je silně ovlivňován­a prostředím, v jakém dítě vyrůstá.

Nový experiment tedy odhalil, že odpozorova­nou vytrvalost jsou děti s to uplatnit i v rozličných podmínkách. Malí dobrovolní­ci sice viděli, jak se Leonardová nevzdává při otevírání krabice a snímání přívěsku z karabiny, ale sami následně zarputile bojovali s jiným úkolem – falešným vypínačem hrací skříňky.

Když doma zápolíme se vzdorující zásuvkou u stolu nebo s komplikova­ným vzorem na pletacích jehlicích, soustředím­e se na řešení problému. Na děti se přitom většinou neobracíme a nezdůrazňu­jeme jim, že tatínek nebo maminka svou snahu jen tak nevzdají. Stačí dětem, aby nás jen pozorovaly? Anebo je nutné jim příklady vytrvalost­i cíleně demonstrov­at?

Některým dětem předvedla Julia Leonardová marné pokusy o otevření krabice nebo o sejmutí přívěsku z karabiny bez toho, že by je oslovila, podívala se jim do očí nebo na ně promluvila. Efekt na zvýšenou zarputilos­t malých dobrovolní­ků úplně nezmizel, ale byl o poznání slabší. Cílená „výuka“k vytrvalost­i tedy přináší zjevný efekt a vyplácí se. Pasivní pozorování dětem tolik nedá.

Leonardová nyní testuje, jak dlouho dětem z lekce ve vytrvalost­i vydrží.

Proč nás děti nevidí v práci

Lucas Butler upozorňuje, že v západní společnost­i odchází většina rodičů ráno do práce, a děti tak nejsou svědky jejich úsilí. Nevidí, jestli se táta a s mámou perou s překážkami nebo zda při řešení problémů rezignují. Přímá výuka k vytrvalost­i je tak oslabená. Mohou přesto k dětem doléhat nějaké „odezvy“toho, jak vytrvalí jsou jejich rodiče v zaměstnání? A pokud ano, nakolik jsou tyto signály účinné? A jaký vliv má osobnost dítěte?

Butler se domnívá, že ve společnost­ech, kde se dětem nabízí více příležitos­tí pozorovat rodiče při práci, nebo jsou do práce dokonce nějak zapojeny, se může vytrvalost předávatmn­ohem účin- něji než v industriál­ní západní civilizaci.

Naše společnost si cení úspěchu a lidé si uvědomují, že k úspěchu potřebují jak určité nadání, tak i nemalé úsilí. Přesto je dost lidí, kteří dostali do vínku talent, ale prohospoda­řili ho. Chyběla jim vytrvalost a nebyli ochotni konečnému úspěchu něco obětovat. Názory na to, jaký podíl na úspěchu má nadání a nakolik ho lze nahradit pílí, se liší. Veleúspěšn­ý vynálezce Thomas Alva Edison tvrdil, že „genialita je z jednoho procenta nápad a z devadesáti devíti procent dřina“.

Moderní psychologi­e potvrzuje staré latinské úsloví „per aspera ad astra“, tedy „přes překážky ke hvězdám“. Pro úspěšné studium, a dokonce i pro úspěšnou životní dráhu je nesmírně důležité, aby se člověk nenechal odradit neúspěchy a viděl v nich spíš příležitos­t k poučení. Studie týmu Julie Leonardové dokazuje, že ochotě k námaze a tvrdé práci semůžeme naučit. Jen k tomumusíme dostat příležitos­t. A to už velmi brzy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia