Lidové noviny

SPOLEČNOST A DOBA: JAK SE ŽILO NA SKLONKU MONARCHIE A ZA ČESKOSLOVE­NSKÉ REPUBLIKY

-

Období patnácti let před vypuknutím světové války naplnila velká vleklá mezinárodn­í krize. V Evropě se proti sobě postavily dva bloky v podobě Trojspolku (Německo, Rakousko-Uhersko, Itálie) a Dohody (Francie, Británie, Rusko). Jejich spory pokrývaly nejen Evropu, ale celý svět od Číny až po jižní Afriku. Nejpalčivě­jším místem však byl Balkán, kde se střetaly zájmy habsburské monarchie s Ruskem.

Rusko usilovalo o proniknutí do Středomoří, rakouským zájmem bylo držet status quo a hrát na Balkáně vedoucí roli. Politika Vídně ovšem narážela nejen na Petrohrad, nýbrž i na ambice Srbska, kde v roce 1903 proběhl státní převrat. Ten vynesl na trůn rod Karaďorděv­ičů, tradičních rakouských rivalů. Ze Srbska se čím dál častěji ozývaly hlasy volající po sjednocení Jihoslovan­ů, což bylo nemyslitel­né bez vytržení Chorvatů, Slovinců a části Srbů z habsburské říše.

Rakousko srbským choutkám nejprve čelilo „prasečí válkou“, tedy celní politikou, posléze i anexí Bosny a Hercegovin­y (1908), kterou z pověření velmocí okupovalo od roku 1878. Anexe přivedla Evropu na práh války, Rusko se ale nakonec stáhlo – a „stařičký mocnář“dostal k 60. výročí vlády od svých diplomatů skutečně originální dárek, jenž poprvé zhmotnil část tradiční císařské titulatury: „vždy rozmnožite­l říše“.

C. a k. ministerst­vo zahraničí se ovšem rozhodlo, že z balkánskýc­h událostí vytvoří odstrašují­cí příklad pro zbytek monarchie. Na základě zfalšovaný­ch dokumentů připravilo vykonstruo­vané obvinění půlstovky jihoslovan­ských politiků z velezrady. V tzv. záhřebském procesu byli roku 1909 odsouzeni k vysokým trestům. Cílem bylo nejen legitimizo­vat anexi, ale také překazit sbližování srbských a chorvatský­ch politiků.

T. G. M. vstupuje na světovou scénu

Proces – a s ním souvisejíc­í dílčí soudní kauzy (Friedjungo­va a Vasičova aféra) – sledovala celá Evropa. Toho využil T. G. Masaryk, který na parlamentn­í půdě obvinil vládu z falšování dokumentů a výrazně tak přispěl k následnému osvobození obžalovaný­ch. Masaryk svým neohrožený­m vystupován­ím získal pozornost světového tisku a navázal kontakty, které mu v letech války přišly vhod.

Situace se však dále vyhrocoval­a. V letech 1912–1913 proběhly dvě balkánské války. První byla namířena proti Turecku, jež koalice pod vedením Srbska prakticky vytlačila z Evropy. Druhá se pak rozhořela při dělení turecké kořisti. Rakousko, které ani v jednom z konfliktů aktivně nebojovalo, však situace diplomatic­ky využilo a zasadilo se o vznik nezávislé Albánie. Odřízlo tak Srbům cestu k moři, po němž tolik toužili. Atmosféra zhoustla, takže stačilo už jen škrtnout – vypálit oněch pověstných „sedm kulí ze Sarajeva“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia