Lidové noviny

Bundestag? Jedna velká školka

- ROBERT SCHUSTER

Jak bude vypadat příští německá vláda a hlavně kdo se na ní bude podílet, je zatím v nedohlednu.

Povede se nakonec sestavit trojbarevn­é „jamajské“spojenectv­í? Nebo snad dojde na repete „velké koalice“? To v tuhle chvíli nikdo neví.

Aktuálně řeší ale nově zvolení poslanci Spolkového sněmu daleko zásadnější otázku, a to kde budou sedět...

Zatím je jasné pouze tolik, že parlament, který vzešel z nedělních voleb, bude mít nejvíc členů v dějinách, a to rovných 709, což je o 79 křesel víc než dosud.

ORBIS UNUS

Přitom má mít za normálních okolností „pouze“598 poslanců. Pohyblivý počet souvisí s volebními pravidly, jež kombinují prvky většinovéh­o a poměrného hlasování. Díky tomu může určitá politická strana získat v jednomandá­tových obvodech volených většinově víc křesel, než kolik by jí příslušelo podle poměrného systému. Aby se nezkreslil­a vůle voličů, je ostatním stranám rozdíl dorovnán dalšími mandáty, a počet poslanců se může i výrazně navýšit.

Němci jsou ochotni si za ta škatulata i připlatit. Odhaduje se, že nový Bundestag se 709 poslanci bude každoročně stát o padesát milionů eur navíc, což činí za čtyři roky plus 200 milionů eur. A tak v těchto dnech v budově berlínskéh­o Říšského sněmu, kde parlament zasedá, úřadují stěhováci, kteří musí namontovat 79 nových sedadel.

Co se jeví jako technická záležitost, má ale i politický rozměr. Jde také o to, kdo bude vedle koho sedět. Sociální demokraté a křesťanští demokraté to mají jednoduché, budou jako dosud nalevo, respektive napravo.

Ale kam posadit nově zvolené poslance za protestní Alternativ­u pro Německo (AfD)? Napravo od křesťanský­ch demokratů to nejde. Byli by totiž příliš blízko vládní lavici a mohli by v přeneseném slova smyslu „vyplazovat jazyk“na kancléřku Angelu Merkelovou.

Tak doprostřed? To se zase nelíbí liberálům. Někteří z nich by totiž museli s kolegy z AfD sdílet poslanecko­u lavici.

A pak že parlament někdy nepřipomín­á školku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia