Lidové noviny

Sobotkův volební tah máslem

-

Sobotkův krok kritizuje i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Premiér si zřejmě myslí, že je i předsedou plánovací komise z dob komunistic­ké centrálně plánované ekonomiky. Tehdy politici a úředníci skutečně ceny tvořili a vedlo to k úpadku,“prohlásil.

Plnou podporu v podobě statistik a dat může finanční úřad očekávat od resortu zemědělstv­í. „Ale to, jak s tím naloží a jaké budou další kroky, je jen na nich,“upozornil šéf úřadu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Údaje ministerst­va zemědělstv­í přitom ukazují, že rostoucí cenu másla na českém trhu dlouhodobě ovlivňují především obchodníci.

Zatímco v roce 2009 byla výkupní cena litru mléka přibližně šest korun a spotřebite­lská cena kilogramu másla 93 korun, v letošním roce zemědělci za litr mléka dostávají přibližně 8,5 koruny, zatímco obchodníci prodávají kilogram másla za 209 korun. Zpracovate­lé ještě v roce 2009 prodávali kilogram másla za 74 korun, zatímco dnes je to podle údajů ministerst­va více než 145 korun.

Pokud jde tedy o marže obchodníků, ty v roce 2009 činily na každém prodaném kilogramu másla přibližně 19 korun, zatímco nyní je na kilogramu marže přes 64 korun.

Rostoucí cena másla navíc podle ministerst­va nemůže být důsledkem klesající produkce mléka, protože ta se poslední tři roky drží přibližně na stejné úrovni.

Jurečka proto v rozhovoru na rádiu Impulz připustil možnost, že vysoké ceny neodpovída­jí realitě trhu. „Částečně je to spekulativ­ní záležitost,“prohlásil. Dodal ale, že je podpořená i konkrétním­i událostmi ve světě. Čína výrazně zvýšila poptávku po mléčných produktech a dva největší výrobci, Austrálie a Nový Zéland, zároveň zaznamenal­i meziroční pokles. Více lidí než v minulosti navíc dává přednost máslu před margarínem.

Cena zřejmě ještě poroste. V prosinci, kdy se v tuzemských domácnoste­ch tradičně peče vánoční cukroví, může kostka másla stát až 70 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia