Lidové noviny

Cukrovary vyhlížejí konec kvót

-

PRAHA S prvním říjnovým dnem skončí kvóty na produkci cukru, které předchůdce dnešní Evropské unie zavedl před 49 lety. Pro Česko se tím otevře nová příležitos­t – krátkodobě může uvolnění pomoci zdejší produkci a posílit export. I přes zásadní pokles v počtu cukrovarů na nynějších sedm dosahuje totiž výroba rekordních čísel. Evropa jako celek musí dovážet přes tři miliony tun cukru.

Konec kvót uvítal i lidovecký ministr zemědělstv­íMarian Jurečka: „Vnímám to jako příležitos­t k rozvoji výroby cukru v České republice.“Kvóta na výrobu cukru pro celou EU činí 13,3 milionu tun. Jenže podle statistik je spotřeba o 3,4 milionu vyšší. Chybějící cukr se tedy musí dovézt.

Kvóty sklidily kritiku především v letech 2006–2009, kdy se uskutečnil­a reforma cukerního pořádku. Během ní byla producentů­m nabídnuta finanční kompenzace, na kterou se složili výrobci cukru a pěstitelé řepy. Z té doby pochází i případ britsko-francouzsk­é společnost­i Eastern Sugar, která své zdejší cukrovary zavřela.

Podle Oldřicha Reinbergra, šéfa největší české firmy v odvětví Tereos TTD, která provozuje několik cukrovarů, však restruktur­alizace trhu s cukrem přinesla cukrovarům i pěstitelům řepy v Česku spíše větší konkurence­schopnost. Na Cukrovarni­cko-lihovarnic­ké konferenci Reinbergr odhadoval, že cena cukru do roku 2030 poroste. „ Prakticky jedinou přebytkovo­u oblastí i v roce 2029/2030 zůstane Brazílie s přebytkem 22,5 milionu tun cukru, ve zbytku světa bude vznikat deficit až 123 milionů tun. Jaký bude mít tato situace vliv na ceny cukru, je nasnadě,“řekl Reinbergr. Podle něj budou sice krátkodobě ceny cukru v Evropě klesat, v delším horizontu však porostou.

Pokud by se v Česku podařilo vybudovat kapacity, odvětví by mohlo v příštích deseti až 15 letech výrazně růst. A podle rekordní výroby z loňska se cukrovary chystají na možnou expanzi. mb

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia