Lidové noviny

Křesla a klid

- MARTIN ZVĚŘINA

Sociální demokraté už ani nepředstír­ají, že chtějí volby vyhrát, touží ale získat tolik procent, aby se udrželi druzí, a pokud možno ve vládě. Nepodaří-li se jim plán 15procentn­ího zisku hlasů naplnit, což je pravděpodo­bné, obávají se vnitrostra­nické řeže hned po volbách.

Obojí lze chápat. Všichni funkcionář­i by se rádi udrželi v pozicích a málokdo se rád zabývá neradostno­u budoucnost­í. Leč sociální demokraty nic jiného nečeká, proč se tedy pořádné řeži vyhýbat. Ostatně vypadá to, že jako jediná z tradičních stran si oproti minulým volbám v říjnu polepší ODS, která si své personální zemětřesen­í již prožila.

Co může občerstvit politickou stranu víc než výměna vůdců a programové hledání? ČSSD se též, na rozdíl od jiných uskupení, nemusí bát, že po výměně předsedy zanikne. Optimisté by řekli vzhůru do destrukce, pouze tahle cesta vede k nějakému příštímu sociálněde­mokratické­mu premiérovi. Věří ale ještě vůbec někdo v Lidovém domě v ideály stranickýc­h otců zakladatel­ů? Více čtěte na straně 2

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia