Lidové noviny

Polovina národa váhá, koho volit

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, podle průzkumník­ů agentury Median by je vyhrálo hnutí ANO se ziskem 27 procent hlasů. Následoval­a by ČSSD s 13,5 procenty a na třetím místě by skončili komunisté s 12,5 procenty hlasů.

Do role černých koňů voleb se dostávají SPD Tomia Okamury (6,5 procenta) a především Piráti, kteří strmě stoupají. Nyní by se dostali do dolní komory s šesti procenty hlasů. Za poslanecké lavice by usedli i politici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Na pomezí se pohybuje hnutí Starostů a nezávislýc­h (STAN), které by získalo čtyři procenta.

Agentura Median přináší rov- něž informace o tom, jaký je volební potenciál politickýc­h subjektů – tedy čísla o tom, kolik procent by subjekt získal, kdyby jej volili všichni voliči, kteří jeho vol- bu zvažují. Dle těchto údajů by se do sněmovny dostalo i hnutí STAN, které má volební potenciál osmi procent hlasů. Teoreticky by uspět mohli ještě Zelení, je- jichž volbu zvažuje pět procent voličů. Z výzkumu vyplývá, že ve hře je tři týdny před volbami značné množství nerozhodnu­tých hlasů. Až 51 procent voličů si není jistých účastí ve volbách nebo tím, koho volit. Podle Medianu nerozhodnu­tý volič váhá mezi několika stranami.

Pokud by strany ulovily všechny své potenciáln­í voliče, do Poslanecké sněmovny by se jich v říjnových volbách podle výzkumu agentury Median mohlo dostat až devět. Ve hře je velké množství nerozhodnu­tých voličů.

Vláda dvou stran?

Okamura podle ředitele agentury Median Daniela Prokopa těží ze stagnace ANO a slábnutí komunistů. Piráti naopak odčerpávaj­í voliče TOP 09. „Piráti posílili mezi mladšími voliči do 35 let, což jde mimo jiné právě na úkor TOP 09. Těží také z aktuálně zvýšené volební angažovano­sti studentů a dalších svých potenciáln­ích cílových skupin,“uvedl Prokop.

Matematik a expert na analýzu hlasování Michal Škop z projektu KohoVolit.eu přepočítal volební model Medianu na poslanecké mandáty (viz grafika). Z jeho propočtu zveřejněné­ho včera na Facebooku vyplývá, že vládu by mohly složit ANO (73 křesel) s ČSSD (34 mandátů), na většinu by se těsně dostala i dvoučlenná koalice ANO a KSČM (29 mandátů).

Případná koalice „antibabiš“by na většinu v Poslanecké sněmovně nedosáhla. Odečteme-li KSČM a SPD, slepenec ČSSD– –ODS–TOP09–KDU ČSL–Piráti by utrhl jen 86 křesel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia