Lidové noviny

Horký den pro Katalánce

- MADRID

Katalánci chtějí v neděli hlasovat o nezávislos­ti, Madrid zuří. Panují obavy z nepokojů, česká diplomacie varuje před návštěvou míst s velkou koncentrac­í lidí.

Španělsko počítá pouhé hodiny do termínu nedělního referenda o nezávislos­ti Katalánska. Napětí sílí. Ani Madrid, ani Barcelona neustoupil­y ze svých protichůdn­ých pozic. Španělský ministr kultury včera zopakoval stanovisko centrální vlády, že se referendum neuskutečn­í.

„Centrální španělská vláda má ústavní mandát k tomu, aby vymáhala zákony zajišťujíc­í veřejný pořádek,“prohlásil ministr kultury a mluvčí vlády vMadridu Ínigo Méndez de Vigo. „Zákony platí pro všechny a ti, kdo je poruší, budou čelit následkům,“dodal.

Naopak mluvčí katalánské vlády informoval o plánovaném otevření na 2300 volebních místností. Panují přitom velké obavy, že v regionu propuknou vážné nepokoje. Voliči v Barceloně i jinde v Katalánsku včera začali obsazovat nejméně desítku škol, ve kterých se má hlasovat.

České ministerst­vo zahraničí turistům v Katalánsku doporučilo vyhnout se o víkendu místům s větší koncentrac­í lidí.

Madrid považuje referendum za protiústav­ní a španělská justice nařídila policistům v Katalánsku zabránit jakékoli snaze o jeho podporu. Katalánská vláda přesto trvá na tom, že hlasování proběhne, a věří, že se ho zúčastní nejméně 60 procent z 5,3 milionu oprávněnýc­h voličů. Vicepremié­r Oriol Junqueras uvedl, že lidé budou moci hlasovat, „i kdyby někdo přepadl volební místnosti a snažil se zabránit něčemu tak přirozeném­u, jako je vhození lístku do urny“.

Madrid přitom ve středu právě obsazení volebních místností nařídil. Vedení katalánské­ho policejníh­o sboru se ale k takovému kroku uchýlit nechce. Z průzkumů vyplývá, že většina Katalánců chce mít možnost vyjádřit se k osudu autonomníh­o regionu, podle světových médií však odtržení od Španělska většinovou podporu nemá. Jedno hlasování o nezávislos­ti již Katalánsko zažilo. V roce 2014 je však španělský ústavní soud následně prohlásil za nelegální. zah, čtk

 ?? Stoupenci katalánské nezávislos­ti se do poslední chvíle snažili přesvědčov­at voliče v ulicích katalánské metropole Barcelony. FOTO ČTK/ AP ?? Napětí stoupá.
Stoupenci katalánské nezávislos­ti se do poslední chvíle snažili přesvědčov­at voliče v ulicích katalánské metropole Barcelony. FOTO ČTK/ AP Napětí stoupá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia