Lidové noviny

Schröder se těší z křesla v čele Rosněfti

- MOSKVA

Valná hromada ruského ropného koncernu Rosněfť včera schválila bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera do nové dozorčí rady, v jejímž čele by dle vládního usnesení měl stanout. Šéf firmy Igor Sečin uvedl, že tento krok pomůže rozvoji podnikání Rosněfti v Evropě.

„Je to proslulý a respektova­ný evropský politik, bývalý německý kancléř, který důsledně prosazuje spolupráci Německa, Evropy a Ruska. Vstoupil do dějin jako německý vůdce nejloajáln­ější vůči Rusku. Díky jeho úsilí byly uzavřeny velké obchody mezi oběma zeměmi, prosazoval velké projekty,“řekl Sečin.

„Je to pro mě velká čest,“prohlásil po hlasování nyní 73letý Schröder s tím, že se i přes polemiky rozhodl tuto funkci přijmout, aby pomohl svými zkušenostm­i v ekonomice i politice.

Exkancléř byl za spolupráci a vřelé vztahy s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem již odměněn, a to krátce po odchodu z vlády, kdy získal křeslo ve společnost­i Nord Stream. Schröderův postup řada německých politiků kritizuje, a to včetně kancléřky Angely Merkelové. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia