Lidové noviny

Divoké katalánské sémě

-

Bývalé Aragonské království těžce nese ekonomické přerozdělo­vání či zbavení pojmu „katalánský národ“. I proto katalánský parlament ovládla aliance různých separatist­ických stran, i proto nikdo netuší, jak dnešní referendum o nezávislos­ti dopadne. Španělsko zažívá nejhorší krizi od roku 1981, kdy se generálové pokusili o vojenský puč.

řinu skříňku. S tím ale zase nesouhlasí Katalánci a jejich tradiční separatist­ické tendence v napjaté atmosféře sílí. Mimochodem už před třemi lety se v oblasti hlasovalo o odtržení. Mezi tehdejší nezávislou konzultací a nynějším plebiscite­m je však rozdíl.

„Tentokrát je to závazné,“řekl Lidovým novinám Vicent Partal, šéfredakto­r nejčtenějš­ího katalánské­ho zpravodajs­kého portálu VilaWeb. „Hlasování je podloženo zákonem o referendu na sebeurčení, který schválil katalánský parlament,“dodal. Zjednoduše­ně řečeno, zatímco v listopadu 2014 hlasování organizova­ly občanské spolky, tentokrát za ním stojí přímo katalánská vláda neboli Generalita­t. „Pokud volba potvrdí oddělení, Katalánsko do osmačtyřic­eti hodin po zveřejnění konečných výsledků vyhlásí nezávislos­t. Jestliže vyhraje setrvání, rozpustí se parlament a uskuteční se nové autonomní volby,“shrnul Partal.

Naštvaní stoupenci jednoty

Jak hlasování – bude-li se konat – dopadne, není vůbec jisté. Stoupenci nezávislos­ti jsou v poslední době hodně slyšet, mnozí Katalánci si ale přejí zůstat ve Španělsku. Řadě z nich vadí mimo jiné i způsob, jakým poslanci začátkem září schválili nový zákon, podle nějž k vyhlášení nezávislos­ti postačí, když návrh v referendu získá prostou většinu hlasů bez ohledu na účast. Ve 135členné sněmovně pro něj zvedlo ruku 72 zákonodárc­ů (z vládní aliance dvou separatist­ických stran: Společně pro ano a Kandidátka lidové jednoty), jedenáct poslanců se zdrželo a ti z opozice na protest odešli, přičemž na svých křeslech nechali katalánské a španělské vlajky.

Narychlo spíchnutá „hurá akce“(téma referenda zaznělo poprvé teprve v červnu) separatist­ů postrádala podle mnohých Katalánců jakoukoli politickou kulturu. Rozhodnutí rozlítilo také Madrid, který věc poslal k Ústavnímu soudu, jenž debatu anuloval. Rajoy rovněž navrhl začít některé přední katalánské politiky včetně místního předsedy vlády Carlese Puigdemont­a či šéfky parlamentu Carme Forcadello­vé trestně stíhat. Katalánské vedení ale od svého záměru neustoupil­o, byť zářijové průzkumy ukázaly, že touha místních po samostatno­sti mírně klesla – ze zhruba 45 procent na něco přes čtyřicet. Nynější počínání centrální vlády – vyslání policistů, zadržení více než tuctu zastupitel­ů z řad separatist­ů a snaha za každou cenu znemožnit konání referenda – však příznivcům nezávislos­ti znovu nahrává.

„Lidé jsou překvapení a naštvaní z opatření, která provádí španělská vláda. Mnohým, včetně těch, kteří nezávislos­ti nefandí, vadí zatýkání a mobilizace policie ze zbytku země,“popsal Lidovým novinám Jaume Martin, středoškol­ský učitel z Barcelony. „Myslím, že teď není tématem ani tak nezávislos­t, jako spíše samotné ohrožení svobody. Je možné, že počet stoupenců nezávislos­ti ještě vzroste, protože někteří se cítí poníženi a obávají se vládních represí,“dodal pedagog, který před třemi lety samostatno­st regionu v nezávislém hlasování odmítl. „Budu určitě volit, ještě ale nevím jak. Nechtěl jsem nezávislos­t, nyní ale váhám,“přiznal v půli týdne Martin, podle nějž separatist­é posilují i kvůli tvrdošíjné­mu odmítání centrální vlády přistoupit k dialogu s katalánský­mi představit­eli.

„Je to pro mě hodně smutné, protože jsem mnohokrát viděl, jak nákaza nacionalis­mem vstupuje lidem pod kůži, vzdělané a kultivovan­é nevyjímaje,“řekl Ramiro Villapadie­rna, někdejší válečný zpravodaj v bývalé Jugoslávii, nyní vedoucí španělskéh­o centra Instituto Cervantes v Berlíně. „Vidím to ryze prakticky: nacionalis­mus je krádež občanských práv části populace a pouhé maskování narcistick­ého pocitu výjimečnos­ti. V tomto případě se skupina zkorumpova­ných politiků – bez demokratic­ké většiny – pokouší uzmout ústavní, sociální, pracovní a zdravotní právo všem Kataláncům, kteří žijí mimo své autonomní společenst­ví, přičemž o totéž hodlá obrat Španěly, kteří pobývají v Katalánsku,“ dodal Villapadie­rna, jenž pochází zMadridu, ale jeho prarodiče byli Katalánci.

Naznačil tak těžkosti, jimž by samostatné Katalánsko mohlo čelit. K všeobecně nejčastěji skloňovaný­m obavám patří možné vyloučení z Evropské unie, což by průmyslový region se 7,5 milionu obyvatel zásadně poznamenal­o. Odchod z EU v případě vytvoření nového samostatné­ho státu víceméně potvrdil i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zbylé evropské země dosud vesměs shodně reagovaly prohlášení­m, že vnitřní záležitost­i Španělska nebudou komentovat. Naopak americký prezident Donald Trump tento týden při oficiální návštěvě španělskéh­o premiéra v USA otevřeně podpořil jednotu království.

„To se dalo čekat. Žádná vláda nebude riskovat dobré vztahy se španělským kabinetem, dokud katalánský lid nedá jasný mandát,“řekl Lidovým novinám Alber Royo, generální tajemník katalánské vlády pro veřejnou diplomacii. Royo zároveň odmítl obavy z potíží v rámci Unie. „Španělská vláda se dostala do paradoxní situace. Vykřikuje, že Katalánsko neuzná, ale zároveň tvrdí, že po vyhlášení nezávislos­ti budeme okamžitě vyloučeni z EU. To nás ale přece bude muset nejprve uznat,“uvedl a dodal, že se nebojí obtíží s obchodními dohodami. Bude se hledat pragmatick­á cesta, která je v zájmu Unie i Katalánska. Nikdo jistě nemá zájem si škodit,“dodal Royo, podle kterého by se samotnému Katalánsku dařilo lépe.

Chtějí nás pohřbít

Tisíce mladých Katalánců přišly ve čtvrtek vyslovit stejné přání do barcelonsk­ých ulic s transparen­ty „Dejte nám svobodu“či „Chtějí nás pohřbít, ale nevědí, že jsme semínka“. Demonstrac­e zástupců katalánský­ch škol a univerzit patřila k dosud největším manifestac­ím uplynulých dnů. Že právě mladí patří k nejrychlej­i rostoucí skupině příznivců nezávislos­ti, ukazují i sociologic­ké průzkumy v oblasti.

Mladší ročníky, které již vyrostly v bilingvním prostředí, nepamatují diktaturu generála Franciska Franka, jenž v zemi tvrdě potlačoval jakékoli náznaky autonomníc­h projevů včetně používání místního jazyka katalánšti­ny. Dějepisem je pro ně i období po Frankově smrti (1975) a následná čtyřletá cesta k demokracii, jejíž tváří se stal někdejší král Juan Car- los I. a kterou završilo schválení nové, výše zmíněné ústavy.

Mnohým z nich se ale do paměti vryla hluboká ekonomická krize posledních let a frustrace jejich o něco starších kolegů a známých. Španělsko patří k evropským zemím, které ekonomické potíže ochromily bezmála na dekádu.

„Když se levicová mládež začala bouřit kvůli krizi, nacionalis­tická vláda v Katalánsku se bála, že ztratí moc, a tak všechno obrátila proti Madridu. Vždyť v parlamentu nyní bok po boku útočí proti centrální vládě někdejší rivalové. Tomu se říká vytváření nepřítele,“popsal Villapadie­rna, podle kterého k vyhrocení situace jistě přispěla ekonomická krize, ale i mnohaletá vláda zkorumpova­ných politiků. Na druhou stranu korupční skandály zasáhly v posledních letech většinu španělskýc­h oblastí a politickýc­h stran, i vládní Lidovou stranu. Ostatně sám premiér Rajoy semusel zpovídat odpovědným orgánům kvůli podezření z korupce.

Téma katalánské nezávislos­ti znovu ožilo před osmi lety. Až do roku 2010 autonomní společenst­ví spíše posilovala. V roce 2006 španělská vláda souhlasila s rozšířením pravomocí Katalánska – region získal možnost vlastní finanční kontroly a status „národ“. Jenže právě ten mu Ústavní soud o čtyři roky později zrušil. Separatist­ické tendence začaly znovu doutnat.

A vzňaly se o dva roky později, když si katalánská vláda musela půjčit z centrální státní kasy. Generalita­t prohlásila, že region, který táhne velkou část španělské ekonomiky a vytváří pětinu španělskéh­o HDP, do státní kasy přispívá více než kdokoli jiný, zatímco nazpět získává zdaleka nejméně (až později se ukázalo, že nejvíce platí Madrid). Katalánci, obecně pyšní na své rozumné hospodařen­í, vyšli do ulic. Žádali změnu ústavy z roku 1978, vyhlášení referenda a konec „ždímání“Katalánska ve prospěch chudých oblastí, třeba vyprahlé Andalusie. Další rok už bylo demonstran­tů skoro milion a před dvěma lety katalánský parlament ovládla přímo aliance separatist­ických stran. To bylo dříve takřka nemyslitel­né. Zítra se chtějí katalánští příznivci samostatno­sti posunout zase o krok dál.

Lidé jsou překvapení a naštvaní z opatření, která provádí španělská vláda. I těm, kteří nezávislos­ti nefandí, vadí zatýkání a mobilizace policie ze zbytku země.

Autorka je novinářka a hispanistk­a, vedla zahraniční redakci LN

 ?? Katalánská regionální policie Mossos d’Esquadra ve střetu se mladými zastánci odtržení od zbytku země. FOTO AP ?? Katalánci vs. Katalánci.
Katalánská regionální policie Mossos d’Esquadra ve střetu se mladými zastánci odtržení od zbytku země. FOTO AP Katalánci vs. Katalánci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia