Lidové noviny

19.

Aby mohlo vzniknout Českoslove­nsko, musel Masaryk během války přesvědčit mocnosti k souhlasu

-

Stalo se to večer 24. října 1914, necelé tři měsíce po vypuknutí války. V Rotterdamu v neutrálním Nizozemí se tajně sešli dva muži, kteří se znali již z dob před válkou: T. G. Masaryk a skotský slavista Robert William Seton-Watson, který měl kontakty na britském ministerst­vu zahraniční­ch věcí. Masaryk mu vysvětlil svůj plán vzniku samostatné­ho českého státu rozšířenéh­o o Slovensko. Tvrdil, že plán předem projednal s představit­eli hlavních českých politickýc­h stran a získal jejich podporu (což ve skutečnost­i nebyla pravda). Svůj program chtěl představit dohodovým vládám.

Takto spikleneck­y začínala Masarykova odbojová akce. Dohodové mocnosti (Velká Británie, Francie a Rusko) přitom v té době vůbec neuvažoval­y o rozbití Rakouska-Uherska. Chtěly jej pouze odloučit od Německa a přimět k vystoupení z války. Masaryk to věděl, a přesto se rozhodl, že se pokusí o nemožné: změní spojenecký postoj.

T. G. M. poprvé proti monarchii

Když odjížděl v prosinci 1914 do zahraničí, myslel si, že se ještě vrátí. Od tohoto úmyslu jej ale odradilo v únoru 1915 varování, že bude zatčen. „Měl jsem v úmyslu vrátit se domů ještě jednou, avšak nebylo to již bezpečné. Celý náš národ byl proti válce. Nemohl jsem stát při takové příležitos­ti stranou a vykoupit mlčením bezpečnost svou a své rodiny; v tomto požáru starého světa je povinností každého promluvit, jednat a napomáhat stvoření světa nového,“napsal téhož roku do Ameriky.

Zůstal tedy, společně s dcerou Olgou, v neutrálním Švýcarsku. Navazoval a vylepšoval kontakty s českými a slovenským­i krajany a dohodovými politiky, akademiky i žurnalisty. Především však jasně formuloval své politické představy. Za první jeho veřejné vystoupení proti Rakousku-Uhersku je považován projev při Husových oslavách v Curychu v červenci 1915, kde řekl: „Je naší povinností pro svobodu svého národa podniknout­i vše, co je v naší moci.“

Po příchodu blízkého spolupraco­vníka Edvarda Beneše do Paříže v září 1915 si Masaryk zvolil jako své sídlo Londýn. Atmosféra v Anglii, ovlivněná válečnou propagando­u, byla vůči cizincům ostražitá. I když Masaryk vyměnil rakouský pas za srbský, byl podezřelý. Policii bylo totiž divné, že majitel srbského pasu je narozen na Moravě – a vyšetřoval­a jej. Masarykovo první ubytování v penzionu byl jeden skromně zařízený pokoj, k jehož vý- bavě patřila špatně topící plynová kamna. Masaryk tak často trpěl nachlazení­m. Do města jezdil podzemní drahou půl hodiny, ale ze zdravotníc­h důvodů hodně chodil pěšky.

Na podzim začal přednášet na nově zřízené Škole slovanskýc­h studií při Londýnské univerzitě. V této době se postupně začal utvářet triumvirát Masaryk, Beneš, Štefánik. Právě oni nakonec stanuli v čele Česko-slovenské národní rady (ČSNR), vrcholného orgánu českoslo- venského zahraniční­ho odboje. O rok později se jim podařilo dosáhnout prvního úspěchu: 10. ledna 1917 vydaly dohodové státy nótu o svých válečných cílech, jež obsahuje větu o „osvobození Italů, Slovanů, Rumunů a Čechoslová­ků od cizí nadvlády“.

Masaryk se sice usídlil v Londýně, ale již od roku 1916 vážně přemýšlel, že odjede do Ruska. Carská ruská vláda měla sice k hnutí Čechů a Slováků určité sympatie, překážela jí ale prozápadní a liberál- ní politická orientace ČSNR. Když počátkem března 1917 vypukla proticarsk­á revoluce, začalo se Rusko Masarykovi jevit jako vhodná základna. V květnu proto – s britským pasem na jméno Thomas Marsden – vyrazil lodí ze Skotska.

Jeho cílem bylo přesvědčit ruskou vládu k podpoře zřízení českoslove­nských dobrovolni­ckých jednotek. Jenže slibný vývoj v Rusku bolševický­m převratem v noci ze 7. na 8. listopadu skončil a sovětské Rusko uzavřelo 3. března 1918 v Brestu s Německem a Rakousko-Uherskem mírovou smlouva a vystoupilo z války. Masaryk proto Rusko 7. března opustil a přes Sibiř, Koreu, Japonsko a Kanadu odjel do USA.

Důležitý americký souhlas

V květnu 1918 zažil velkolepé přivítání krajany v Chicagu. Dne 30. května 1918 se pak sešel v Pittsburgh­u s představit­eli českých a slovenskýc­h organizací. Vlivná Slovenská liga podmínila svou podporu myšlence společného státu tím, že Slovensko získá v novém státě atributy vlastní státnosti. Výsledkem byla dohoda, podle které má být příští stát republikou, ve které Slovensko získá úplnou autonomii. Masaryk také navázal kontakt s představit­elem amerických Rusínů Hrihoryjem Žatkovičem, se nímž jednal o připojení Podkarpats­ké Rusi.

Důležité ale bylo setkání s prezidente­m Woodrovem Wilsonem. Toho Masaryk potřeboval přesvědčit, že program pouhé autonomie národů Rakouska-Uherska, jak jej Wilson formuloval v bodě 10 svého programu rekonstruk­ce Evropy z 8. ledna 1918, je již vývojem překonaný a jedinou cestou je úplná samostatno­st.

Na audienci čekal až do 19. června 1918, kdy se oba muži konečně setkali. Do konce války se pak sešli ještě dvakrát. Wilson zprvu váhal, bourat Rakousko-Uhersko se mu nechtělo, ale nakonec názor změnil. Dozvěděl se totiž, že Velká Británie a Francie již stejně daly k rozčlenění Rakouska souhlas.

V Paříži se tak 14. září ČSNR přetvořila v prozatímní českoslove­nskou vládu. O čtyři dny později vydal Masaryk jejím jménem ve Washington­u deklaraci oznamující vznik samostatné­ho českoslove­nského státu, který Spojenci bezprostře­dně nato uznali. Českoslove­nsko tak vzniklo de iure ještě předtím, než se tento stát v Praze 28. října stal realitou. Masaryk u toho však nebyl: na půdu státu, o jehož samostatno­st se zasloužil největší měrou, vstoupil až za dva měsíce – již jako jeho prezident.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia