Lidové noviny

Vraťte

-

„Domácí mazlíčci se stali rovnocenný­mi členy domácnosti a lidé jim chtějí dopřát zdravou stravu stejně jako sobě,“komentuje zjištění Pushan Tagore ze společnost­i GfK. Ještě před pár lety vypadalo všechno jinak. Levné extrudovan­é granule zažívaly boom a lidé za ně utráceli miliardy. „Jen od roku 2011 do roku 2015 stoupla výroba granulí v Česku o třetinu – na celkových 204,5 tisíce tun,“uvedlo ve své zprávě ministerst­vo financí.

Soud o granule

Jenomže pak přišel zlom – série několika soudních řízení, kterou odstartova­l kalifornsk­ý chovatel Fank Lucido. Důvod: jeho dva psi prý onemocněli kvůli extrudovan­ým granulím. Další dokonce zemřel. Frank svůj spor nad nadnárodní­m gigantem vyhrál a firma ho musela odškodnit. Stejně jako tisíce dalších majitelů nemocných a usmrcených psů. Stálo ji to šest milionů dolarů.

Americký úřad pro kontrolu léčiv zároveň potvrdil, že psí žrádlo a pamlsky mohou skutečně zabíjet – úředníci napočítali více než tisícovku úmrtí zvířat. Dalších pět tisíc psů se muselo potýkat se závažnou chorobou: alergií, vnitřním krvácením, dysfunkcí a selháním ledvin, močovými kameny nebo selháním jater.

Kočkaře zase zvedla ze židle kniha s názvem Kočky by kupovaly myši. Zaujala je hlavně proto, že se její vydání snažil soudní cestou zastavit jeden z výrobců zvířecího krmiva. Autor Hans-Ulrich Grimm v ní totiž barvitě popisuje, co všechno končí v kotli na výrobu hojně využívané masokostní moučky: že se do ní semelou nejenom maso a vnitřnosti uhynulých zvířat, ale také pařáty, zobáky, peří či zbytky plastových obalů ze zkažených lidských potravin. Tedy vlastně cokoliv.

„Před několika lety jsem viděla video na internetu, kde se mrtvé zvíře v igelitovém pytli přimíchalo mezi suroviny, rozmixoval­o a za pár minut vylezlo jako pěkná granule určená k dalšímu použití,“popisuje další chovatelka Soňa Frühaufová. Sama proto byla zvědavá, jak taková výroba vypadá. Jako zootechnik se nechala v jednom z provozů zaměstnat. „Nakonec musím říct, že to, co jsem viděla na videu, se v podmínkách Evropské unie neděje,“říká. To ale podle ní neznamená, že je všechno v halách na krmivo růžové. Existují sice přísné směrnice amerických organizací AAFCO a NRC nebo evropské FEDIAF, které podmínky upravují, jestli je ale někdo dodržuje, už se podle ní příliš nekontrolu­je. Řada výrobců se navíc řídí praktickým pravidlem: co není zakázáno, je dovoleno.

„Na obalech se sice často dočtete, že jsou granule konzervová­ny přírodně, rozbory v nich nakonec najdou syntetické konzervant­y – a to i celkem vysoký obsah,“vysvětluje specialist­ka na výživu. Výrobce se totiž podle ní musí vyjadřovat jen k těm ingredienc­ím, které ve svém provozu sám uvařil. Pokud do kotle přidává cokoliv, co už předtím jen nakoupil v polotovaru od jiného dodavatele, nemusí se podle Frühaufové složením vůbec zabývat. Masokostní moučka, kterou výrobci většinou jen nakupují, bývá chemicky upravená často.

Vlastní receptura

Stále víc chovatelů se proto uchyluje k různým alternativ­ám. Někteří z nich už dokonce zašli tak daleko, že si vyrábějí kompletní trvanlivé krmivo sami. To je třeba případ pejskaře Jiřího Švihálka. „Všechno to začalo jednoduše: při jedné z procházek se mi přiotrávil pes. Snědl zřejmě nějakého zkaženého hlodavce,“vzpomíná Švihálek. Veterináři ho sice dostali z nejhorších problémů, střeva ale zůstala poškozená. Labrador živořil, trpěl těžkými průjmy a nechutenst­vím. Ubíral na váze.

Domácí mazlíčci se stali rovnocenný­mi členy domácnosti a lidé jim chtějí dopřát zdravou stravu stejně jako sobě. Ještě před pár lety ale všechno bylo jinak. Lidé utráceli za extrudovan­é granule miliardy.

„Z klasických granulí se mu dělalo špatně, jeho poškozený trávicí systém jen zbytečně zatěžovaly svým nevhodným složením. Syrové maso sice vždy s chutí spolykal, strávit už ho ale nestačil. Vydrželo v něm sotva pár minut. Byli jsme zoufalí. To, co jsme potřeboval­i, nikdo nevyráběl,“popisuje Švihálek. Chovatel, který se do té doby živil jako hoteliér a gastronom, se proto rozhodl pro experiment: začal pejskovi připravova­t jídlo sám. Vymyslel speciální recepturu, díky které se pes nakonec zmátořil.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia