Lidové noviny

Výdejny zdraví

Zdravotnic­tví je v zajetí jalových slibů a podbízení

-

eské zdravotnic­tví funguje, v mnoha ohledech dokonce výtečně. Pokud se díváme na dostupnost, kvalitu či poměr cena/výkon, pak tuzemské zdravotnic­tví patří k těm nejlepším na světě. Existuje samozřejmě spousta problemati­ckých míst a rozhodně nelze tvrdit, že by nebylo možné ušetřit, aniž by to pacient pocítil. Zdravotnic­tví zůstává funkční hlavně zásluhou odpovědnýc­h a disciplino­vaných lékařů, stojících na různých úrovních řízení, nikoli na základě absolutně nekoncepčn­ích nápadů politiků.

Velká Británie je velice hrdá na svůj zdravotní systém, jednu z jeho zakladatel­ek Florence Nightingal­ovou si připomínal­i i v rámci zahajovací­ho ceremoniál­u londýnskýc­h olympijský­ch her v roce 2012. Jenže britský zdravotnic­ký systém již dlouhá léta není tím, za co jej Britové považují; ve světě je spíš dáván za příklad dysfunkčno­sti. Když jdete na ostrovech k praktikovi, má na vás vyhrazený přesný počet minut a smíte přijít jen s jedním problémem, takže vás nesmí bolet koleno a zároveň nesmíte mít zažívací potíže.

Abychom nedopadli jako Britové, musíme systém připravit na to, že náklady na zdravotnic­tví půjdou neustále nahoru; nejen kvůli tomu, že musíme srovnat platy lékařů i sester, ale zejména kvůli novým technologi­ím, ty jsou obrovsky nákladné. Dalším faktorem, s nímž se systém musí vyrovnat, je stárnutí a dlouhověko­st populace a nároky tohoto segmentu na přiměřenou péči. To nejsou úkoly triviální a ten kdo hlásá, že vše vyřešíme pouhým přidáváním peněz, je buď hlupák, nebo nezodpověd­ný populista. Za prvé zdroje žádného státu nejsou neomezené a za druhé, kde je racionalit­a třeba hrazení extrémně drahé léčby pro pár jedinců na jedné straně, když nezbude na nějakou jinou chorobu pro desítky tisíc ostatních na straně druhé? Odpovědi na podobná dilemata nemohou být z principu výsledkem odborné medicínské debaty, ale debaty politické a má je završit politické rozhodnutí.

Potřebu reformy vám potvrdí každý druhý lékař od praktiků po šéfy klinik. V naší politické kultuře ale už mnoho let neexistuje příklad, kdy by se všechny relevantní politické síly shodly na nějaké reformě a tu pak nejen prosadily, ale též na ni setrvaly. Proto tahle vláda, a patrně i ta příští, jen „údržbaří“. Zkuste se zeptat kteréhokol­i politika, proč by neměla být zavřena malá nemocnice v jeho regionu, i když je z hlediska dostupnost­i, kvality i racionalit­y zbytná. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia