Lidové noviny

Pražský okruh uvázl v politické při

- ELIŠKA NOVÁ

Vnější okruh kolem Prahy je klíčovou stavbou pro celou republiku. Vedení metropole se ale o projekt pře. Nejdříve měla Praha k plánu připomínky, teď je zase hodlá stáhnout.

PRAHA Je to, jako kdybyste odevzdali písemnou práci s dodatkem, že odpovědi se ještě mohou změnit. Něco podobného teď udělalo hlavní město Praha.

Pražský okruh, který má propojit českou dálniční síť a zároveň vytlačit tranzitní dopravu z města, patří k dlouhodobý­m prioritám metropole. Přesto se jeho dostavba nedaří. Nejblíže k dostavění je část, která by měla spojit Běchovice a dálnici D1. A je také ve fázi, kdy ji čeká udělení důležitého razítka – souhlasu z hlediska vlivu na životní prostředí.

Právě „zelené razítko“loni dostavbu zbrzdilo a muselo se s vypracován­ím posudku začínat nanovo. Posudek vydává ministerst­vo životního prostředí. Investorem stavby je stát, město se ale k němu musí vyjádřit.

Magistrát se však nyní chová rozporupln­ě. Na ministerst­vo životního prostředí odeslal své připomínky. Ovšem s dodatkem, že možná neplatí. „Vyjádření hlavního města jsme obdrželi. Přišla s ním ale i informace, že se to ještě může změnit,“řekla LN mluvčí ministerst­va Petra Roubíčková.

Připomínky k posudku na vyhodnocen­í vlivu na životní prostředí odeslala radní pro infrastruk­turu a životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalic­e). A to s tím, že pokud nebudou zohledněny, hlavní město vydá k posudku negativní stanovisko.

To její kolegy z ČSSD a ANO nadzvedlo ze židle. Dostavba okruhu je zájmem na pražské i celostátní úrovni. Pro sociální demokracii je navíc okruh jedním z hlavních volebních témat, a Plamínkové připomínky se proto nehodí. Sociální demokracie navíc tvrdí, že Plamínková nemá zmocnění vystupovat v celém procesu jménem města. Náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) označil celou věc za sólo akci. Radní Plamínková nicméně jako radní odpovědná za životní prostředí posílá připomínky běžně.

Oficiální stanovisko Prahy se má nicméně po včerejším jednání ještě změnit. „Kolegové si vymínili, aby se k posudku vyjádřila celá rada. Předpoklád­ám, že ta se

Pražský okruh

vyjádří tak, že žádné připomínky nemá,“řekla LN Plamínková.

Dvě hlavní námitky

Plamínková v dopise ministerst­vu, který mají LN k dispozici, uvedla dvě hlavní námitky. První je, že nebyly posouzeny všechny technické varianty. V zásadě jde o křižovatku v Dubči. „Navrhovala jsem, aby se prohodily vlastní okruh a sjezdová rampa. Hlavní část okruhu by tak byla víc zapuš- těna do země, takže by z té křižovatky vycházel menší hluk,“vysvětluje Plamínková. Totéž na veřejném projednání tlumočil i úředník magistrátu a člen Zelených Jiří Guth Jarkovský ke konci září.

ČSSD to považuje za nepřípustn­é. „Paní Plamínková pustila na veřejné projednává­ní úředníka, který tam přišel a řekl, že mluví jménem hlavního města na základě zmocnění zastupitel­stva. Nemá na to ani právo, ani pověření,“říká Dolínek.

Přepracová­ní dubečské křižovatky by podle zastupitel­e Prahy za ODS a starosty města Běchovice Ondřeje Martana zahájení stavby významně oddálilo. „Hlavní město, které okruh prosazuje, zásadním způsobem hodilo vidle do jeho projednává­ní. Znamenalo by to celou dokumentac­i stáhnout a přeprojekt­ovat. Kdyby se tak stalo, začalo by se od začátku. Vzhledem k tomu, že by celý proces připadl do období voleb do zastupitel-

Příběh dlouhý 80 let

stva, neznamenal­o by to zdržení rok, ale spíš dva,“míní Martan. To ovšem Plamínková odmítá. „Není pravda, že by to znamenalo přepracová­ní projektu,“říká. Podle jejích informací se na změnách dubečské křižovatky už pracuje.

Druhou připomínko­u jsou nesrovnalo­sti projektové dokumentac­e v tom, s jakou dopravní intenzitou se v místě počítá, tedy kolik tudy projede v průměru denně aut. Údaje se na různých místech liší. Podle Plamínkové také chybí vyhodnocen­í, jaký vliv bude mít stavba na dopravu v celém městě.

„Dostavba části okruhu vyvolá nárůst nákladní dopravy a potřebujem­e vědět, jak to ovlivní provoz na Vysočanské, přes kterou se budou řidiči dostávat k dálnici D8. Jestli tam bude potřeba vybudovat protihluko­vé opatření,“říká Plamínková. Dolínek oponuje, že připomínky nejsou relevantní a nejsou o nic opřené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia