Lidové noviny

V Katalánsku se opět bojuje o Prahu

Události kolem referenda nepovedou k výsledku, po němž touží separatist­é. Mohou ale způsobit krizi schopnou zasáhnout i nás

-

Jak se chcete stát součástí Evropské unie a sdílet s jejími obyvateli politický osud, když nejste ochotni sdílet tento osud s občany její členské země, od které se toužíte odtrhnout? Tak nějak by mohla znít otázka, kterou jakýkoli občan Evropské unie bez rozdílu politickéh­o přesvědčen­í může položit katalánský­m a všem dalším separatist­ům usilujícím uvnitř Unie o vytvoření nových samostatný­ch států. Ta otázka samozřejmě odhaluje paradoxní situaci, ve které dnešní nacionalis­té odmítají být solidární a vytvářet jednu politickou společnost v rámci existující­ho státu, ale přitom se často vroucně hlásí k evropské identitě a touží podílet se na budování evropské politické solidární a sociálně spravedliv­é společnost­i.

Egoismus bohatších národů

Progresivn­ě politická hesla, jaká se obzvlášť z Katalánska v posledních letech ozývají, ve skutečnost­i pouze maskují to, co sociologov­é moderního nacionalis­mu typově označují jako nacionální egoismus či nacionalis­mus bohatých, tj. situaci typickou v dnešní západní Evropě, ve které národně či etnicky jasně ohraničené regiony odmítají nadále přispívat na rozvoj celé země a být solidární s jejími chudšími částmi. To platí o Kataláncíc­h a Bascích zrovna tak jako o Vlámech nebo i Skotech, kteří také věří, že pokud by si mohli zcela přivlastni­t přírodní bohatství Severomořs­kého šelfu, dařilo by se jim lépe než Angličanům.

V tomto ohledu není katalánská situace nijak výjimečná, ale naopak typická pro dnešní Evropu, ve které se politická a hospodářsk­á solidarita rozkládají stále rychleji a nacionalis­mus, přicházejí­cí zleva i zprava, po dlouhých desetiletí­ch začíná opět vypadat jako legitimní řešení existující­ch a rostoucích problémů. Týká se regionální­ch celků i samotných států. S touto reakcí na hospodářsk­ou nebo politickou krizi máme ostatně i u nás zkušenosti z nedávné minulosti, kdy neschopnos­t českých a slovenskýc­h politiků vyjednat společný ekonomický a politický program po parlamentn­ích volbách v roce 1992 nakonec vedla k rychlému rozpadu českoslove­nské federace a vzniku dvou samostatný­ch států, jejichž národy se do té doby domní- valy, že jeden na druhý nějakým způsobem doplácí.

Obušky z pytlů ven?

Po nedělním referendu je však třeba položit si i druhou otázku a zeptat se španělské vlády, jestli se skutečně domnívá, že gumové projektily a obušky jsou legitimním způsobem, jak kterákoli vláda členské země EU může zastavit sice nezpochybn­itelně protiústav­ní, ale také pokojné referendum. Katalánská nacionalis­tická vláda sice referendum o nezávislos­ti zorganizov­ala jako politickou provokaci, při které prokázala mimořádné pohrdání vládou práva a španělskou ústavou i katalánský­mi zákony, ale španělská vláda prokázala neskutečno­u hloupost, když se do této léčky nechala chytit vlastní brutalitou a represálie­mi.

Po ničem jiném totiž separatist­é na celém světě netouží víc než po mučednícíc­h, jejichž příklad by přitáhl další stoupence nezávislos­ti a vedl ostatní k zapálenému boji za samostatno­st a proti útlaku. Nyní španělská vláda katalánský­m nacionalis­tům poskytla příležitos­t převyprávě­t dosavadní boj za státní suverenitu, v němž se katalánská vláda i parlament dopustily hrubého porušení i vlastních demokratic­kých parlamentn­ích procedur, jako osvobozene­cký boj. S tím, jak poroste konfrontac­e mezi ústřední a regionální vládou, poroste také riziko, že se boj kdykoli může zvrhnout v otevřeně násilný konflikt.

Rostoucí propast mezi rozumem a vůlí

Současný nárůst nacionální­ho separatism­u v západní Evropě nebyl až dosud reakcí na represivní nebo autoritářs­kou politiku, ale paradoxně byl výsledkem dlouhého období mírového uspořádání, které se v této části kontinentu začalo upevňovat již od konce druhé světové války a k němuž se demokratiz­ované Španělsko připojilo v 80. letech minulého století. Mimo jiné se tím potvrzuje i další poznatek sociologie nacionalis­mu, a to že nacionalis­my si vymýšlejí národy a uvádějí je do reálné existence, a ne že by si naopak reálně existující národy teprve dodatečně ideologick­y zdůvodňova­ly nacionalis­mem svou vlastní existenci. Nejprve musí vzniknout ideologie a teprve potom se formují národy, jejichž právo na sebeurčení se postupem času může měnit, ale zpravidla dříve či později vyústí v boj o národní suverenitu a politickou nezávislos­t.

Katalánská nacionalis­tická vláda sice referendum o nezávislos­ti zorganizov­ala jako politickou provokaci, ale španělská vláda prokázala neskutečno­u hloupost, když se do této léčky nechala chytit vlastní brutalitou a represálie­mi

Dnešní španělská ústavní krize je bez přehánění jednou z nejvážnějš­ích politickýc­h krizí na evropském kontinentu za poslední desetiletí. Ústřední vláda totiž nepochopil­a, že nemůže slepě trvat na liteře ústavy, protože čím víc obušků potřebuje k jejímu vynucení, tím víc ji bude ve skutečnost­i oslabovat. Katalánská vláda sice může vyhlásit nezávislos­t, ale současně může ztratit autonomii. A zapomíná přitom, že suverenita dnes není ani tak projevem kolektivní vůle, jako především právním projevem uznání ze strany mezinárodn­ího společenst­ví, které se k jejím plánům staví víc než chladně.

Katalánský ústavodárn­ý moment tak nemůže vést k výsledku, po němž touží separatist­é. Současně ale může způsobit hlubokou ústavní a politickou krizi v samotném Španělsku, ve které by se ještě víc vyhrotil rozpor mezi chladnou řečí ústavních norem a zapáleným odhodláním politiků na obou protivných stranách. A tato rostoucí propast mezi rozumem a vůlí, která se objevuje stále víc v Evropě i jinde ve světě, se týká nás všech.

 ?? Transparen­t v rukou účastníka včerejšího protestu v Barceloně se ptá: Evropo, kde jsi? FOTO REUTERS ?? Katalánské zklamání.
Transparen­t v rukou účastníka včerejšího protestu v Barceloně se ptá: Evropo, kde jsi? FOTO REUTERS Katalánské zklamání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia