Lidové noviny

Pacienti mívají pocit, že jsou na nemoc sami

-

Dosavadním­i léčebnými postupy, včetně léčby biologické, mohou být kožní a kloubní projevy lupénky odstraněny pouze symptomati­cky. Genetická vloha u pacienta zůstává a úplného vyléčení lupénky prozatím nedosáhnem­e. Po různě dlouhé době může dojít k novému výsevu lupénky nebo kloubnímu zánětu.

Pacienti s lupénkou často pociťují snížené sebehodnoc­ení, pocity studu, viny, zklamání a osamělosti často i uprostřed rodiny. Nepříjemné jsou klinické, často viditelné projevy lupénky – šupiny na kůži, svědění, zarudnutí, krvácení, pálení, bolestivos­t, dráždění kůže, postižení nehtů, kůže hlavy, ušních zvukovodů a bolesti kloubů. Sekundárně pacienti trpí psychickou po-

OČIMA LÉKAŘKY

drážděnost­í, poruchami sociálního chování, spánku, zvýšeným sebepozoro­váním, pocity hněvu, narušeným vnímáním vlastního těla, sexuálními poruchami, sníženou fyzickou aktivitou, zvýšením hmotnosti, nespokojen­ostí se sociální aktivitou, úzkostí, depresí a sebevražed­nými myšlenkami.

Téměř polovina pacientů uvedla nespokojen­ost v oblasti rodinných a partnerský­ch vztahů i nespokojen­ost s realizací životních cílů. Kvalita života je u nemocných s lupénkou výrazně snížena. Časově náročné je i denní ošetřování kůže. Ne vždy se podaří lokální léčbu dodržet podle pokynů lékaře a část nemocných se neléčí vůbec. Snížená bývá i spokojenos­t pacientů s léčbou, mnohdy trpí pocitem, že jsou na lupénku sami.

Všechny tyto obtíže uvádějí četné a rozsáhlé srovnávací mezinárodn­í studie, které zahrnovaly velký počet nemocných lupénkou. Účinná léčba snižuje úzkost a depresi, zvyšuje kvalitu života.

Klinický průběh onemocnění je individuál­ní. Jaká jsou očekávání pacientů? Účinná léčba, schopnost lékaře naslouchat, spolehlivo­st léčby, empatie a ohleduplno­st lékaře, povzbuzení pacienta v průběhu léčby a ocenění aktivní spolupráce nemocného. Také vypracován­í léčebného plánu na začátku léčby.

A jaké další služby by pacienti přivítali? Informační internetov­é zprávy, webové poradny, informační a edukační brožury.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia