Lidové noviny

Únoskyně řečnila v parlamentu

- MARTIN HAMPEJS Více čtěte na www.lidovky.cz

ŠTRASBURK/PRAHA Palestinka

byla první ženou, která unesla letadlo. Při druhém pokusu v roce 1970 však byla zadržena, zatčena a putovala do vězení za terorismus. Později ji Britové vyměnili za rukojmí z dalšího uneseného letadla. Minulý týden v úterý teroristka vystoupila na levicové akci v Evropském parlamentu jako hlavní řečník. Hovořila o roli žen v palestinsk­ém odboji.

Radikální skupina Lidová fronta pro osvobození Palestiny (LFOP), které je Leila Khaledová součástí, je na seznamu organizací, které EU považuje za teroristic­ké. I přesto mohla Khaledová na půdě parlamentu vystoupit a rozhodně nešetřila kritikou Izraele.

„Copak nevidíte podobnost

la Khaledová Lei-

mezi holokauste­m v Osvětimi a tím v Gaze?“ptala se rozhořčeně během diskuse Khaledová. „Zatímco nacisté byli souzeni v Norimberku, sionisté nebyli za zločiny souzeni nikdy. Nebude mír, dokud na palestinsk­ém území bude jediný sionista,“řekla.

Vystoupení Palestinky okamžitě kritizoval mluvčí izraelské mise při EU Michal Weiler-Tal, který uvedl, že takové setkání by se rozhodně „nemělo odehrávat v instituci, která propaguje demokracii a západní hodnoty“.

Na druhou stranu účast Khaledové na diskusním panelu vřele přivítala poslankyně radikální irské strany Sinn Féin Martina Andersonov­á. Ta se dokonce s palestinsk­ou teroristko­u vyfotila a příspěvek sdílela na sociálních sítích.

Khaledová se stala známou tváří teroristic­ké organizace LFOP v roce 1969, kdy se svým týmem unesla letadlo společnost­i TWA během letu č. 840 z Říma do Tel Avivu. V něm měl cestovat izraelský velvyslane­c v USA Jicchak Rabin, do letadla však nenastoupi­l. Boeing 707 pak přistál v Damašku, kde jej teroristé vyklidili a vyhodili do vzduchu jeho přední část. Při útoku nebyl nikdo zraněn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia