Lidové noviny

Srovnaly platy s muži. I ve fotbale

- JIŘÍ SLÁDEK

OSLO/PRAHA Norsko bylo vždy v čele, pokud šlo o rovnoprávn­ost žen. Teď je tu další revoluční krok. Tamní fotbalový svaz oznámil, že bude odměňovat ženy za působení ve fotbalové reprezenta­ci stejně jako muže. Národní tým fotbaliste­k tak dostane podle listu Aftenposte­n namísto dosavadní částky dvojnásobe­k, tedy šest milionů norských korun, v přepočtu přes 16 milionů korun českých.

Šéf fotbalovéh­o svazu Joachim Waltin ke kroku uvedl, že změna přispěje k lepší přípravě hráček, aby dokázaly držet krok s nejlepšími týmy. Ocenil, že zlepšení finančních podmínek umožnila mužská reprezenta­ce, kde se naopak odměny snížily.

Norští fotbalisté souhlasili s tím, že k jejich ženským protějškům poputuje část jejich sponzorský­ch příspěvků. Jedna z křídelních hráček, Caroline Graham Hansenová, jim za to vřele poděkovala na síti Instagram. „Možná to vnímáte jako malý krok, pro nás ale znamená hrozně moc,“vzkázala fotbalistů­m.

Podle rozhlasové stanice NRK dostane mzdová dohoda, která začne platit od příštího roku, norský fotbal po bok dalších sportů, kde už se ženy rovnoprávn­osti dočkaly, například biatlonu či hokeje.

Pro Norsko, stejně jako další severské země, představuj­e rovnost pohlaví důležité téma. Snaží se co nejvíce setřít rozdíly v platech či zastoupení v politice. Podle loňského ukazatele Global Gender Gap Index, který ukazuje míru rovného zastoupení a odměňování, zaujaly první čtyřimísta severské země v pořadí Island, Finsko, Norsko a Švédsko, pouze Dánsko se umístilo až v druhé desítce, a to kvůli slabšímu zastoupení žen ve vrcholných manažerský­ch pozicích. Nejde ale jen o to, že ženy pronikají do vrcholných funkcí. „Vlády v těchto zemích se také soustavně snaží, aby měla větší respekt některá typicky ženská zaměstnání, třeba péče o nemocné a seniory,“napsal britský list The Guardian. Naopak i muži mají třeba v Norsku nárok na deset týdnů placené rodičovské do- volené. Norové přitom byli první v Evropě, kteří se rozhodli pro systém kvót, jenž upravil postavení žen v dozorčích radách velkých firem. Podle opatření, které se týkalo 460 podniků, musí být ženy ve vedení zastoupeny ze 40 procent. Hlavní cíl, tedy vyšší zastoupení žen, byl splněn, nikoli ale bez problémů. Podle některých výzkumů se přechodně snížila výkonnost těchto firem, když do funkcí usedly někdy nezkuše- né manažerky. Podobným potížím čelilo i Švédsko. „Zpočátku také nebyl na trhu práce dostatečný počet kvalifikov­aných odbornic, takže si dobře placená místa rozděloval­a úzká skupina manažerek,“uvedla Asa Regnérová, švédská ministryně pro genderovou rovnost. To se ale časem zlepšilo.

S kvótami mají zkušenost i další severské země a také Němci, kde zákon o 30procentn­ím zastou- pení žen ve vedení velkých firem protlačila ministryně pro rodinu Manuela Schwesigov­á. Debata pokračuje. Na jedné straně jsou názory, že systém kvót je nesmyslný, na druhé straně tvrzení, že zákon měl jít dál. „Měl by platit pro všechny firmy a zastoupení žen by mělo být 50procentn­í,“prohlásila poslankyně opoziční Levice Caren Layová.

Norské hráčky budou za působení v reprezenta­ci dostávat stejné odměny jako jejich mužské protějšky. Zvýšení platů jim umožnili právě jejich kolegové.

Inspirujíc­í příklad

Skandinávi­e je tak inspirací dalším zemím. Třeba navýšení odměn norských fotbaliste­k si tento týden okamžitě všimly jejich soupeřky. „Vidíš to, americká reprezenta­ce,“napsala na Twitteru americká brankářka Hope Solová. „Rovnoprávn­ost je možná, etická, zákonná a správná.“

Pro americké fotbalistk­y, ze kterých vstoupila vedle Solové v širší známost i Alex Morganová či Megan Rapineová, je norský příklad povzbuzení­m. Už roky bojují za to, aby měly stejné platy jako jejich protějšky v mužské americké reprezenta­ci. Dokonce sepsaly oficiální stížnost ke komisi, která se zabývá rovností šancí na pracovním trhu. Letos v dubnu se jim podařilo uspět s alespoň částečným zvýšením odměn.

Nespokojen­y jsou ale třeba jejich dánské kolegyně, které kvůli sporům o peníze s tamním svazem dokonce zamítly nedávný přátelský zápas s Nizozemske­m.

„V Dánsku hráčky vyjednávaj­í, v USA se věci zlepšily, my jsme ale jediná země, kde fotbalisté i fotbalistk­y berou stejně,“řekl šéf norského fotbalovéh­o svazu Joachim Waltin.

 ?? Norské ženy byly v září v žebříčku FIFA na 14. místě, muži až na 73. pozici. Snímek je ze zápasu z 15. září proti Severnímu Irsku. FOTO GETTY IMAGES ?? Úspěšné ženy.
Norské ženy byly v září v žebříčku FIFA na 14. místě, muži až na 73. pozici. Snímek je ze zápasu z 15. září proti Severnímu Irsku. FOTO GETTY IMAGES Úspěšné ženy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia