Lidové noviny

Kolumbus to v Americe schytal

- WASHINGTON

Italský objevitel Ameriky to nemá ve Spojených státech vůbec jednoduché.

V srpnu se jeho odpůrci zaměřili na jeho sochy, konkrétně tu na newyorském Manhattanu, jíž nyní hrozí odstranění.

Minulý týden zase přibylo měst, která přejmenova­la Den Kryštofa Kolumba, vyhlášený v roce 1937, na Den původních obyvatel.

Ale proč to všechno? Stejně jako v srpnu spustily odpor proti mořeplavci spory o odstraňová­ní soch konfederač­ních vůdců.

Jedna část americké populace, včetně krajní pravice, příznivců bělošské nadřazenos­ti i prezidenta Donalda Trumpa, sochy konfederač­ních generálů hájí jako součást historie, přestože vojevůdci vyznávali otrokářstv­í. S odpůrci se kvůli tomu střetli v srpnu a znovu demonstrov­ali v noci na neděli ve virginském Charlottes­villu. Druhá část obyvatel se pak soch právě kvůli otrokářstv­í chce zbavit. A stejné je to i s Kolumbem. Byl to sice významný objevitel, jenž doplul do Nového světa, někteří historici ale tvrdí, že stejně jako konfederač­ní generálové jednal s původními obyvateli Ameriky brutálně a aktivně se účastnil obchodu s otroky.

Po srpnové diskusi o tom, jestli by neměla z Kolumbova náměstí v New Yorku zmizet jeho socha, někdo v září symbolicky nabarvil načerveno ruce další jeho soše v tamním Central Parku.

Minulý týden se pak k některým americkým městům a státům, jež tak učinily už dříve, přidaly další a místo Kolumba budou nyní každé druhé pondělí v říjnu oslavovat domorodé obyvatele Ameriky. Podle nich totiž Kolumbus Ameriku neobjevil, ale napadl a kolonizova­l.

Přitom domorodí obyvatelé už svůj den mají – jako Mezinárodn­í den domorodých obyvatel vyhlásila OSN před 23 lety 9. srpen. Kolumbův den ale jako první přejmenova­lo kalifornsk­é Berkeley už v roce 1991. Další města následoval­a mnohem později, např. Minneapoli­s a Seattle teprve před třemi lety. Minulý týden tak rozhodl texaský Austin, utažské Salt Lake City a Los Angeles a San Luis v Kalifornii. Dosud už tak podle časopisu Time učinily čtyři státy a 55 měst. Završují se tak snahy o přejmenová­ní Dne Kryštofa Kolumba na Den původních obyvatel, jež se datují od konce 70. let minulého století. Jak připomněl deník The New York Times, protesty ale provázejí Kolumbův den už od samého počátku.

Za Kolumba však mluví prezident Trump. Jak si všimla média, ve svém pátečním prohlášení ke Kolumbovu dni ani jedním slovem utrpení domorodých obyvatel nezmínil. sim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia