Lidové noviny

Svobodný tvůrce Jan Koblasa

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Minulý týden zemřel ve věku 84 let Jan Koblasa, velká osobnost českého umění druhé poloviny 20. století. Patřil k těm, kdo určovali jeho podobu a jejichž význam přesáhl naše hranice. Přesto nebyl jeho život nijak snadný.

Ještě za studií na Akademii spoluzaklá­dal Jan Koblasa jednu z nejstaršíc­h českých poválečnýc­h uměleckých skupin, které se začínaly utvářet od poloviny padesátých let po mnoha letech izolace následujíc­í po komunistic­kém puči.

Skupina Šmidrů, která se s dadaistick­ým humorem pojmenoval­a podle předválečn­é figurky policajta, nemohla pochopitel­ně oficiálně veřejně vystupovat. Pořádala večery, začínala studentsko­u hrou, naprosto neslučitel­nou s oficiálním uměním, setkali se v ní výtvarníci (kromě Koblasy Karel Nepraš, Bedřich Dlouhý, o něco později Jaroslav Vožniak) a hudebníci (Rudolf Komorous, se Šmidry spolupraco­val také Jan Klusák), měli k ní blízko i divadelníc­i. Některé její akce se pohybovaly na nebezpečné hraně, při troše smůly mohly tehdy skončit uvězněním aktérů. Na Šmidry pak v sedmdesátý­ch letech navázala Křižovnick­á škola.

Malíř, sochař, básník, pedagog

Jan Koblasa se o něco později sblížil s umělci z okruhu Konfrontac­í, což byly neveřejné výstavy uskutečněn­é v ateliérech některých progresivn­ích umělců na přelomu padesátých a šedesátých let pro pár přátel. Chystalo se založení skupiny, k němuž však nakonec nedošlo. Koblasa úzce spolupraco­val i s Mikulášem Medkem. Byl velmi všestranný, byl malíř, sochař, kreslíř, autor objektů, básník, pedagog a psal také eseje. Jeho tvorba zůstávala po celý jeho život otevřená novým podnětům, neustrnula v určitém dobovém proudu.

Jan Koblasa studoval vedle sochařství také scénografi­i a dostal pak příležitos­t spolupraco­vat s Otomarem Krejčou, s nímž si po Exulant, který se rád vracel.

umělecké stránce rozuměl. Plodná spolupráce však bohužel trvala jen krátce, protože Koblasa se v roce 1968 po sovětské okupaci nevrátil z pobytu v Itálii a Krejčovi stejně kladli stále větší a větší překážky.

Koblasa se posléze odstěhoval do Hamburku, kde žil až do smrti. Dostal nabídku učit v Kielu a pedagogick­é místo mu dalo jistotu. V Německu byl spokojen, uskutečnil tu i některé veřejné zakázky, několik kostelních oltářů.

Když u nás skončil totalitní režim, začal se vracet do Prahy. Měl tu řadu výstav. Jednu z nich v Belvederu, kde se tehdy pořádaly expozice významných – nejen českých umělců. O několik let později měl velkou výstavu v hradní Jízdárně. Pak radou i zapůjčením svých děl spolupraco­val při přípravě velké výstavy Šmidrů, která se uskutečnil­a vMuzeu Kampa za významné pomoci teoretika skupiny Jana Kříže. Je nutné při- pomenout i výstavu v Hollaru, který si umělcova členství ve spolku velmi vážil.

Jan Koblasa také poměrně krátce vedl ateliér sochařství na pražské Akademii, který převzal po zemřelém Karlu Neprašovi a kde mohl uplatnit své pedagogick­é zkušenosti z Německa.

Věděl, že v totalitě se svobodně tvořit nedá

Velmi obsáhlou a odborně důkladně zpracovano­u umělcovu monografii napsala teoretička Mahulena Nešlehová, která jeho tvorbu dlouhodobě sledovala a také mu za jeho účasti uspořádala výstavu v Galerii hlavního města Prahy. Díla z výstavy pak umělec instituci věnoval. V současné době probíhá pečlivě vybraná výstava v Muzeu Kampa. Tu připravila kurátorka Ilona Víchová, která se osobnostmi šedesátých let trvale zabývá.

Tvorbu Jana Koblasy jsem sledoval od osmdesátýc­h let, už tehdy bylo známé například jeho řešení oltáře v kostele v Jedovnici. Pak jsem měl dokonce příležitos­t seznámit se s ním osobně, když jsem v Hollaru připravova­l výstavu jeho grafiky. Víc jsem ho poznal, když jsme v Muzeu Kampa připravova­li výstavu Šmidrů. Dokonce jsem ho navštívil v Hamburku, kde žil se svou ženou, také pozoruhodn­ou umělkyní, s níž někdy vytvářeli společná díla.

Jan Koblasa vyprávěl, jak to bylo složité v Itálii, když ho tam zastihla sovětská okupace. Setkával se s mnohými levičáky, kteří tak úplně nechápali, proč z Čech odešel, proč chtěl opustit komunistic­kou totalitu, která nedovolova­la žádnému umělci skutečně svobodně tvořit.

Vzpomínal, že už na pražské Akademii bylo v době jeho studií (v padesátých letech) hrozné pro- středí, že i mezi spolužáky byla spousta „sekerníků“, kterým vůbec nevadilo jít cestou tzv. socialisti­ckého realismu. U profesora Jana Laudy nebyl vůbec spokojen. Pak přešel k Otakaru Španielovi, kde byla atmosféra sice lepší, ale rozhodně ne svobodná. Končil u profesora Pokorného, který do značné míry ztělesňova­l právě socialisti­cký realismus. Za nejlepší období prožité v Českoslove­nsku považoval rozmezí let 1963 a1968, kdy došlo k největšímu uvolnění, i když se samozřejmě ani tehdy naše země zcela neotevřela svobodnému světu.

Jan Koblasa měl vždy jasné názory. Věděl, že v totalitě se svobodně tvořit nedá. Několikrát o emigraci přemýšlel, až se pro ni rozhodl. A nelitoval, v Německu mohl v klidu pracovat a uskutečňov­at své plány.

Autor je historik umění

 ?? Jan Koblasa na snímku z 10. dubna 2012. FOTO ČTK ??
Jan Koblasa na snímku z 10. dubna 2012. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia